Sprievodca po pôrodniciach

V živote rodičky aj novorodenca sú veľmi dôležité prvé minúty po pôrode. Prinášame vám aktuálneho internetového poradcu slovenskými pôrodnicami.


Do projeku nezávislého hodnotenia sa zapájali samotné mamičky. Z hodnotenia vyplýva, že priestor pre zlepšenie je práve v prvých minútach po pôrode, kedy je najzraniteľnejšia rodička a jej dieťa.

Vysvedčenie od mamičiek
Najlepšiu známku dosiahli pôrodnice v dôvere v odbornosť zdravotníckeho tímu počas pôrodu. Rovnako vysoko mamičky hodnotia aj možnosť mať pri pôrode sprevádzajúcu osobu a nesťažujú si ani na vybavenie pôrodných sál.

Naopak, „najhoršie známky“ dostali pôrodnice v podpore včasného kontaktu medzi mamičkou a bábätkom tesne po pôrode, v podpore dojčenia a rešpektovaní intimity a ochote načúvať individuálnym potrebám mamičiek.

„BONDING“ - väzba
Čoraz väčší dôraz mamičky a odborníci kladú na podporu včasného kontaktu s bábätkom bezprostredne po pôrode, umožnenie prvého prisatia, ak má bábätko záujem, už na pôrodnej sále.
Vzťah medzi matkou a dieťatkom sa buduje celé tehotenstvo. Už v brušku bábätko zachytáva láskavé pocity, ktoré k nemu mama vysiela. Budujú sa základy vzájomného vzťahu, emocionálneho prepojenia, ktoré sa posilní práve počas hormónmi nabitého pôrodného procesu.
Tesne po pôrode je matkina náruč to správne miesto, kde sa má novorodenec zoznamovať so svetom. Tlkot matkinho srdca je zvuk, ktorý je mu deväť mesiacov dôverne známy a upokojuje ho po predchádzajúcej námahe.
Keď sa novorodenec adaptuje na nové prostredie, bude mať záujem sať prsník, vôňu mamy pozná už z plodovej vody. Satie prsníka dáva signál na tvorbu materského mlieka, pomáha ale aj rodičke, aby došlo k rýchlemu odlúčeniu placenty a zavinovaniu maternice. Podľa Sprievodcu pôrodnicami má však možnosť zažiť prvé okamžiky po pôrode práve takto len menšina žien.
 

Ako by to malo prebehnúť?
Pokiaľ je bábätko aj mamička v poriadku (dieťatko po pôrode plače, má dobré apgar skóre), položí sa bezprostredne po pôrode na brucho matky. Otrie sa jednou nahriatou plienkou, aby povrchom tela – ktorý je mokrý od plodovej vody, mázku a krvi - nestrácalo teplo. Ďalšou nahriatou a suchou plienkou sa prikryje, tak že telíčko zostáva v kontakte s kožou matky. Vzájomné spoznávanie a následné prvé prisatie by sa malo nechať na mame a bábätku, keď budú na neho pripravení. Láska – vytváranie väzby potrebuje čas, pokoj, ticho a rešpekt. Prvé priloženie je možné aj po cisárskom reze.

Popôrodná adaptácia po sekcii
Priloženie na hrudník je možné, pokiaľ to dovolí zdravotný stav matky a dieťatka. Na pôrodnej sále sa dá skúsiť aj priloženie k prsníku, len mame bude musieť asistovať personál alebo otec. Ženy po sekcii najťažšie nesú práve odlúčenie od bábätka a neistotu o jeho zdravotnom stave, preto by prvý kontakt mohol pomôcť prežívať pôrod menej stresujúco a zvyšovať istotu a kompetenciu čerstvej mamičky.

Zapojte sa aj vy do hodnotenia na základe vašich skúseností s pôrodom v slovenských pôrodniciach. Pomôžte tak pôrodniciam motivovať ich k zlepšeniu vlastných služieb. I v tomto druhom ročníku budeme najlepšie hodnoteným pôrodniciam opäť udeľovať certifikáty kvality. Nechajme sa prekvapiť kto bude víťazom tento rok.

SPRIEVODCA PÔRODNICAMI
Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko - pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Tento profil majú pôrodnice možnosť pravidelne aktualizovať, aby informácie o oddelení boli vždy aktuálne a presné.

Vyplnenie dotazníka bolo pre oddelenia dobrovoľné, k dnešnému dňu odpovedalo 51 pôrodníc, z 54, ktoré aktuálne v SR fungujú. V týchto pôrodniciach prebehlo približne 93% pôrodov na Slovensku. Ambíciou projektu je mapovať súčasný stav pôrodníc z pohľadu ich služieb, ponuky starostlivosti o rodičky a ich deti.

Zdroj: www.rodinka.sk a Inštitút HPI

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.