Dieťa stále kašle, nemá astmu?

Napísal Ľubica Janíková 23. apríl 2012

Čoraz častejšie sa stretávame s opakujúcimi sa chorobami dýchacích ciest, a to najmä u našich najmenších.


Deti mávajú v porovnaní s dospelými asi dvakrát častejšie takéto infekcie, no ak sa ich prítomnosť stále zvyšuje, netreba váhať a požiadať o alergologické vyšetrenie. Výskyt alergií na dýchacích cestách totiž stúpa. Takéto choroby potom môžu prerásť až do astmy, teda do chronického ochorenia dýchacích ciest. Prejavuje sa záchvatovou dýchavičnosťou, pískaním priedušiek aj kašľom.

Príčin vzniku astmy je viacero, spomenúť môžeme hlavne kontakt s alergénmi ako prach, cigaretový dym, peľ, pleseň, či srsť zvierat. Rovnako sa však môže vyvinúť aj z opakovaného zápalu priedušiek. Astma totiž postihuje predovšetkým priedušky, ktoré sú opuchnuté a priechod vzduchu je tak sťažený. Kontakt s alergénom býva často spúšťačom astmatického záchvatu, no vyvolať ho môže aj fyzická námaha, príliš chladný vzduch alebo emocionálny stres. Pri peľovej alergii sa väčšinou stretávame iba so sezónnou astmou, často spojenou s alergickou nádchou. Ak sa niečo podobné vyskytuje aj u vášho dieťaťa, mali by ste zvážiť všetky možnosti, ako mu pomôcť. V prvom rade ho treba uchrániť pred alergénmi. Nenechajte ho „dusiť sa“ v prostredí, kde sa alergénom, najmä peľovým, neubráni.

U pediatra sa spýtajte na kúpeľnú liečbu a zoberte ho do prostredia, ktoré sa odlišuje od toho vášho, domáceho, nadmorskou výškou. MUDr. Alena Urbanová, vedúca lekárka Kúpeľov Horný Smokovec vyzdvihuje ako účinnú liečbu najmä klimatoterapiu. „Vysokohorská klíma má obrovský vplyv na dýchacie cesty. Je tu dlhší a jasnejší slnečný svit, čistý vzduch, teda minimálne množstvo peľových alergénov, baktérií, či exhalátov. U nás stimulujeme imunitný systém inak, ako liekmi, teda klimatoterapiou a helioterapiou, ktoré veľmi pomáhajú znižovať chorobnosť.“ V prípade takýchto terapií ide jednoducho o zmenu klímy. Kúpele Horný Smokovec majú ideálnu polohu v nadmorskej výške 960 m a sú tak najvyššie položenými kúpeľami pre deti a dorast na Slovensku. Deti sa počas pobytu pomaly adaptujú na vysokohorské prostredie a postupne na prechádzkach, či túrach zvyšujú námahu a záťaž dýchacích ciest. „Výkonnosť organizmu, najmä pľúc a srdca zvyšujeme postupne, dávame ju na správnu mieru alebo dokonca vylepšujeme. Obohacuje to hlavne horský redší vzduch a slnečný svit. Učíme ich správne dýchať. Máloktoré dieťa to vie, pri počítači sa to nenaučí. Rozvíjame kapacitu pľúc a vysvetľujeme im techniku správneho dýchania,“ zdôrazňuje MUDr. Urbanová. Základom liečby v Kúpeľoch Horný Smokovec je teda pobyt na vzduchu, a to v každom počasí, minimálne 5 hodín denne. Samozrejmosťou sú však aj iné terapie. Využíva sa saunovanie, liečebný telocvik, inhalácie, bioptron. Deti tak vďaka blahodárne pôsobiacemu slnečnému svitu a čistému vzduchu nielenže zmiernia priebeh svojho ochorenia, ale tým, že strávia niekoľko pekných dní v príjemnom prostredí, získajú nové zážitky, či priateľstvá.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.