Nesprávna školská taška...

... príčina mnohých ochorení chrbtice. Pri výbere batohu pre vaše dieťa, či už malého školáka alebo tínedžera, je najdôležitejšie myslieť na chrbticu dieťaťa.


Hrozba je skutočne veľká. Ortopédi a neurológovia varujú, že nevhodné ruksaky sú častou príčinou vážnych defektov chrbtice. Mnohé sa invazívne liečiť nedajú a je nutná operácia v neskoršom veku.
Medzi najrozšírenejšie ochorenia chrbtice patrí bezpochyby skolióza, čiže pokrivenie chrbtice. Je zaujímavé, že štatisticky trpia zakrivením chrbtice dievčatá trikrát viac ako chlapci. Preto by mali obzvlášť spozornieť rodičia malých školáčok.

Batohy do školy by v žiadnom prípade vaše deti nemali nosiť na jednom pleci. Takýto typ ruksaku je nanajvýš nevhodný, to platí aj pre batoh na notebook. Práve to je ukážková situácia, kedy vzniká skolióza. Jedno plece je totižto zaťažované viac ako druhé a teda dochádza k nerovnomernému držaniu ramien. Zaťažované rameno sa nakláňa viac smerom nadol. Priamym následkom toho je šikmé držanie ramien. Preto voľte školské tašky klasické, s dvoma ramienkami a anatomicky prispôsobivou zadnou časťou!

Skolióza nie je jedinou poruchou chrbtice. Častou anomáliou je i:

  • lordóza, ktorá vzniká nadmerným prehnutím v drieku
  • kyfóza, čo je v preklade guľatý chrbát.

Vzniká v dôsledku netypického, škodlivého držania tela s predkloneným hrudníkom (veľmi často ako kompenzácia driekovej lordózy).

  • plochý chrbát, čiže nedostatočné zakrivenie chrbtice 

Foto: Topgal

Ako je vidieť, číhajúcich nástrah je skutočne veľa a varovný prst svieti nad hlavou každého rodiča i dieťaťa. Tí, ktorí myslia intenzívnejšie na finančnú stránku veci, než na kvalitu batohu, mali by si to ešte raz poriadne zvážiť. Možno za lacné, nevhodné študentské batohy zaplatia síce menej, ale za neskoršiu medikáciu spôsobenú nosením takejto tašky zaplatia omnoho viac. A to samozrejme ani nevravíme o často krát trvalom poškodení chrbtice.

Preto si radšej priplaťte nejaké to euro navyše, ale zaspávajte s vedomím, že o chrbticu vašej ratolesti je dobre postarané.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.