Februárové menu (nielen pre detičky)

V zimnom období organizmus nášho dieťatka znesie aj energeticky hodnotnejšie potraviny. No napriek tomu by sme nemali zabúdať na to, aby ponúkaná strava zostala hodnotná a bohatá na vitamíny a minerálne látky.


Kukurica obsahuje uhľohydráty, proteíny, vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, provitamín A (karotén) a vitamín E, ďalej minerálne látky ako draslík, fosfor, horčík, no tiež mangán, meď, nikel, molybdén, jód, selén a nechýba ani železo a zinok. Navyše obsahuje aj vlákninu, ktorá v tele stimuluje pohyb čriev a pomáha v boji proti zápche.

Losos pravý obsahuje množstvo potrebných zdravých nenasýtených tukov a bielkovín. Mäso z lososa obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, ktoré sú veľmi prospešné pre naše srdce. Navyše je toto mäsko ľahko stráviteľné.

Pohánka dodáva energiu, preto je vhodnou potravinou práve v tomto v zimnom období. Je bohatým zdrojom prírodného rutínu,  ktorý má hlavne posilňujúci účinok na imunitný systém.

Tak sa nechajte inšpirovať a nezabúdajte – príklady priťahujú, tak buďte vášmu drobcovi tým správnym vzorom!


Kukuričná polievka


Potrebujeme: pol kg mrazenej kukurice, 1 väčšia cibuľka, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžička krupice, pol litra dojčenskej vody Lucky, jeden plátok kuracích pŕs, olivový olej, soľ
 


Postup:
 Na oleji do zlatista upečieme nadrobno posekanú cibuľku a na plátky nakrájaný cesnak.  Pridáme kuracie prsia pokrájané na malé kúsky. Keď sa mäsko zatiahne, zalejeme ho pol litrom dojčenskej vody Lucka a necháme ho domäkka uvariť. Pridáme mrazenú kukuricu a necháme prevrieť. Posolíme a po vychladnutí rozmixujeme na jemnú zlatožltú polievku. V lete môžete tento recept vyskúšať aj s čerstvou kukuricou a potešiť  tak chuťové poháriky celej rodinky niečím novým.


Dobrodružný losos

Potrebujeme:
farebné cestoviny, pol litra dojčenskej vody Lucka, 1 lososový filet, olivový olej, 1 šálku varenej bielej fazule, soľ, biely jogurt
 


Postup:
 V dojčenskej vode Lucka uvaríme cestoviny.  Na teflonovej panvičke najemno potretej olivovým olejom opečieme natenko nakrájaného lososa (prípadne inú rybu očistenú od kostí.) Domäkka uvarené biele fazuľky  v osolenej dojčenskej vode zmiešame spolu s hustým  bielym smotanovým jogurtom. Takto pripravené ingrediencie servírujeme po vrstvách, najprv  trochu cestovín, na ne jogurtové fazuľky, navrch rybu a takto striedame.  Keď si dieťa naberie príborom z kôpky na tanieriku, nech sa mu zmiešajú  všetky chute, lebo vtedy je to najchutnejšie.


Ovocná myška

Na pohánkové palacinky potrebujeme: pol litra mlieka, hrnček hladkej pohánkovej   múky, 2 vajcia, štipka soli  a trstinový cukor

Postup: Cesto na palacinky z pohánky zarábame rovnako ako z pšeničnej múky. V mlieku si  rozhabarkujeme vajíčka a pridáme šálku jemnej pohánkovej múky. Ak nedostanete kúpiť pohánkovú múku, stačí  pomlieť  pohánkovú krupicu (ktorá je dostupnejšia) na jemný prášok. Pre chuť dáme štipku soli a polievkovú lyžičku trstinového cukru.  Celú zmes necháme asi 10 min. odstáť. Na panvici s kvapkou olivového oleja pečieme palacinky bežným spôsobom.


Na ovocnú plnku potrebujeme:
2 veľké  sladké jablká, 2 hrušky, pol  vrecka  piškót, pol litra dojčenskej vody Lucka, hnedý cukor (škoricu)

Postup: Do hrnčeka si dáme uvariť v dojčenskej vode Lucka na kocky nakrájané ovocie (bez  šupky).Pridáme cukor (pri deťoch nad 1,5 r. nakvapkáme aj citrónovú šťavu) a škoricový prášok. Do mäkka uvarené ovocie rozmixujeme s piškótkami  na jemný krém, ktorým plníme pohánkové palacinky. Ak nepoznáte charakteristickú chuť pohánky, určite ju neporovnávajte s bežnou chuťou bielej múky. Oceňte skôr jej výborné výživové vlastnosti.  Pri zdobení  ovocím sa môžete vyhrať aj spolu s vašim dieťatkom, bude mu ešte viac chutiť!


Ešte viac chutných receptov a veľa ďalších podnetných informácií nielen pre vaše dieťatko nájdete na www.lucka.sk

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.