Detské zlozvyky

Deťom prinášajú zlozvyky upokojenie z určitej frustrácie či nudy.  Niektoré tieto sprievodné javy časom zaniknú, preto nie je dôvod znepokojovať sa.


V prípade, že u vášho dieťaťa pretrvávajú dlhší čas, je dobré vyhľadať pediatra, ktorý vás môže nasmerovať k psychológovi. Zlozvyky u detí všetkých vekových kategórií slúžia na prekonanie záťažových situácií ako sú úzkosť, neistota a strach. Ich odbúranie si vyžaduje veľa trpezlivosti a dôslednosti z vašej strany. Skúste zistiť pozorovaním, kedy a v akej situácii sa dieťa utieka k svojmu zlozvyku. Potom dieťa naň  vhodne upozornite vzhľadom na jeho vekschopnosť vnímania.

Malé deti si často cmúľajú palček, v noci vyžadujú cumlík či fľašu s nápojom, žmolia plienku aj vlastné uško a ťahajú sa za vlásky. Staršie deti si obhrýzajú nechty i pastelky, pri jedle poskakujú  alebo sledujú televíziu a nezriedka si hryzú vlasy.

Z niektorých detských zlozvykov hrozia rôzne zdravotné problémy, takým príkladom je cmúľanie či cucanie palca.
Cmúľaním pršteka si dieťa ľahko privodí infekciu a vo vyššom veku naruší postavenie mliečnych zúbkov. Väčšinou sa prejavuje u detí, ktorým bol odobratý cumlík. Začnite čím skôr s dieťaťom pracovať na odbúraní tohto zlozvyku, pretože toto správanie má tendenciu sa upevňovať.
Obhrýzanie nechtov sa objavuje žiaľ aj u dospelých. Preto tento zlozvyk vyžaduje veľkú mieru trpezlivosti. Vzniká väčšinou na začiatku školskej dochádzky a pretrváva do dospievania. Motivujte malé slečny kúpou detskej manikúrnej sady s detským lakom na nechty alebo nalakovaním nechtov špeciálnym lakom, ktorý dostať kúpiť v lekárni.
Poťahovanie/posmrkávanie nosom je spojené s predškolským a školským vekom. Priúčajte dieťa od raného veku sniakať do vreckovky. Dá sa to naučiť aj vtipnou formou, kedy si vymyslíte príbeh o fúkaní alebo dieťa podnietite odmenou.
Vŕtanie v nose patrí medzi najčastejší zlozvyk, ktorý úspešne odstránite neustálym napomínaním a upozorňovaním na nevhodnosť takého správania.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.