Nadváha detí

Čoraz viac detí trpí nadváhou či obezitou a mnohokrát z dôvodu zlých stravovacích návykov.


K zlým stravovacím návykom sa pridáva nepomer prijatej a vydanej energie, ktorá je získavaná z pokrmu. Automaticky sa vytvára začarovaný kruh, z ktorého vzniká nadváha, neraz sprevádzaná zdravotnými problémami týkajúcich sa zažívania. Často sa nám deti sťažujú, že ich bolí bruško. Práve tieto obtiaže sú veľakrát dôsledkom nepravidelného režimu, ktorý je spojený s prijatím rýchlej energie (sladké nápoje, sladkosti a tuky) a nedostatočným pohybom. Školská mládež v dennej spotrebe nemá prekročiť 30% tukov a má uprednostniť rastlinné tuky a oleje. Večer má byť strava dostatočne stráviteľná, aby dieťa nemalo „ťažké sny“ a doplnená o tie potraviny, ktoré počas dňa chýbali. Rodič má dbať aby prísun hodnotnej stravy bol pravidelný, preto je vhodné denný prísun jedla rozdeliť na päť až šesť krát.

Nadváha

Ak jeden z rodičov má predispozíciu byť silnejší, zvyšuje sa riziko nadváhy aj pri ich potomkoch. Nadmerná hmotnosť ale ešte neznamená obezitu. Na to slúžia niektoré určujúce faktory ako je oslabené svalstvo a posúdenie podielu tuku. Ak už vaše dieťa trpí nadváhou prípadne obezitou, nesmiete ho trápiť diétami a nízko energetickou stravou. Dobré je poradiť sa s odborníkmi, ak ide naozaj už o chorobný stav. V inom prípade pristúpte k zmene životného štýlu, motivujte dieťa, aby sa viac hýbalo, čím vydá energiu a upravte si všetci stravovacie návyky. Najlepšou motiváciou pre dieťa je, ak s ním spolu robíte tieto zmeny. Mladý organizmus je vo vývine a preto potrebuje dostatok jednotlivých živín a energie. Jedlo rozdeľte do menších porcií a ak napriek tomu trpí chuťou na sladké, doprajte mu kúsok čokolády s vysokým podielom kakaa. Stravu obohaťte o cereálie a celozrnné pečivo, polotučné mliečne výrobky, hydinu a ryby. Namiesto smažených hranolčekov a knedlí servírujte ryžu, zemiaky a cestoviny. Rastlinné tuky majú pokrývať až 2/3 voči živočíšnym zdrojom tukov (mliečne výrobky, mäso). Rastlinné oleje a tuky obsahujú esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre vývoja rast detí. Uprednostňujte olivový a slnečnicový olej pred repkovým. Zdravá je dusená a pečená strava, nie fritovaná! Ak je to vo vašich silách naučte dieťa pravidelne konzumovať zeleninové a ovocné šaláty, ktoré môžete obohatiť vlašskými orechmi. A nakoniec nesmiete zabudnúť na pitný režim, ktorý by nemal pozostávať zo sladkých malinoviek, ktoré dostať v automatoch, ale naučte dieťa na vlastnoručne urobenú citronádu, ktorú postupne budete menej sladiť.

Na záver, použite rodičovskú psychológiu a láskyplný prístup. Podporujte vaše dieťa vlastným príkladom, nepripomínajte mu aký je „tlstý“ a zmenu stravovacích návykov berte ako hru, nie ako povinnosť!


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.