Vytlačiť túto stránku

Stravovanie detí

Napísal femme 01. január 2009

Malé deti by mali mať čo najviac vyváženú stravu aby sa v dospelosti vyhli niektorým chorobám. Čo je dobré zaradiť do stravovacích návykov vám ponúkame v skrátenej forme.

Vždy treba mať na pamäti, že čo je dobré pre rodičov, nemusí byť dobre pre dieťa! Obezita čoraz viac postihuje aj deti a preto neraz rodičia ponúkajú svojim ratolestiam light produkty. Podľa odborníkov na stravovanie, deti potrebujú pre svoj správny vývoja a rast určité množstvo vhodných tukov. Tieto tuky rozpúšťajú niektoré dôležité vitamíny a sú nevyhnutné pre hormonálny vývoj.

Preto uprednostnite polotučné mliečne výrobky pred nizkotučnými a zaraďte kvalitné rastlinné tuky (ľanový olej, olivový olej a slnečnicový). Mliečne výrobky ako jogurty a acidofilné mlieka sú bohatým zdrojom vápnika a podporujú imunitu organizmu. Skúste zaradiť počas dňa dve až tri porcie mliečnych výrobkov vhodných pre individuálny vek dieťaťa.

 

Aby dieťa dobré rástlo potrebuje viac minerálov, bielkovín a vitamínov.  Vitamíny  a minerály najlepšie do dieťaťa dostanete ovocím a zeleninou. Od malého veku je dobré dieťa priúčať k pravidelnému jedeniu ovocia v surovom stave.

Mäso by sa malo na tanieri striedať a to tmavé s bielym v primeranom množstve. V tmavom mäse (teľacie) sa nachádza množstvo železa, pri bielom mäse uprednostnite králičie a až potom hydinu a to v kombinácii so sladkovodnými, čerstvými rybami.

Príjem vlákniny je pre zdravé dieťa každodennou potrebou. Správnou voľbou pečiva uľahčíte dobré trávenie. Dôležité je vedieť, že vlákninu treba opatrne podávať! Deti mladšie ako desať rokov, môžu konzumovať iba také množstvo vlákniny, ktoré keď zadáte do vzorca vek dieťaťa a číslo päť; dostanete množstvo vlákniny (päťročné dieťa, má nárok na 10 gramov vlákniny, t.j. 2 celozrnné rožky). Nadbytok vlákniny v mladom organizme môže škodiť, pretože sa spomaľuje vstrebávanie niektorých minerálnych látok.