Tehotná na cestách...

Cestovanie pre budúcu mamičku, ktorej tehotenstvo prebieha bez problémov nie je a priori „zakázané“, mala by sa len pridŕžať určitých pravidiel.

>> Móda >> Aktuálne >> Tehotná na cestách...

V prvom rade je nutné zvážiť cieľ cesty, obdobie tehotenstva, dostupnosť aj kvalitu lekárskej starostlivosti a spôsob dopravy. Namieste je vždy určitá miera opatrnosti hlavne v ranom a neskorom období tehotenstva. Budúca mamička sa vo všeobecnosti najlepšie cíti v druhom trimestry tehotenstva, čo je 18. až 24. týždeň. V tomto období už nemá raňajšie nevoľnosti a žalúdočné problémy, súčasne je menšie riziko potratu či predčasného pôrodu.

Ak sa rozhodne pobudnúť dlhšiu dobu (dovolenka, dlhšia služobná cesta...) nemala by cestovať sama a samozrejme prejsť lekárskou kontrolou a vycestovať bez zdravotných problémov. Do „príručnej lekárničky“, si treba pribaliť lieky pre prípad zdravotných problémov (nevoľnosť, infekcie, hemoroidy, opuchy nôh a pod.) V mieste pobytu je dobre si overiť informácie o možnostiach lekárskej starostlivosti. V takomto prípade je dobre sa zdravotne pripoistiť. Poistenie môže byť o niečo vyššie, ale poistný program pre tehotné ženy by mal obsahovať náklady spojené s komplikáciami v tehotenstve, nutný lekársky prevoz, predčasný pôrod a starostlivosť o novorodenca.

V prípade cesty autom je nutné dbať na bezpečnosť a dodržiavať všetky predpisy pretože tým sa chráni aj nenarodené dieťa (bezpečnostné pásy, miesto na sedenie uprednostniť vzadu a pod.) Vo vyššom stupni tehotenstva sa neodporúča letecká doprava. Zároveň sa neodporúčajú oblasti, ktoré vyžadujú očkovania, ktoré v tehotenstve nie je možné aplikovať. Miesta s nedostatočnými hygienickými a zdravotnými podmienkami, infekčnými oblasťami a s nedostatkom pitnej vody a potravín.

Cestovanie kladie zvýšené nároky na organizmus, preto by mamička nemala cestovať ak má rizikové tehotenstvo, srdcové ochorenia, problémy s krvným tlakom, chronické ochorenia, silnú anémiu či chrípku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.