Dospievanie...

...je obdobím zmien a zvratov, ktoré neovplyvňuje len naše dieťa, ale tento úsek životného vývoja pociťuje celá rodina a blízke okolie.

Adolescent sa pohybuje medzi vlastnými potrebami a potrebami, ktoré očakávajú od neho rodičia alebo škola. Zväčša dochádza k stretom záujmov medzi dospievajúcim a jeho rodičmi prípadne inými autoritami.
Mladý človek v tomto období hľadá svoju jedinečnosť, skúma svoje schopnosti a svoju silu. Neraz sa stáva, že práve v tomto období mladý človek „zaberie“ a jeho výkonnosť je vysoká. Nie vždy však tomu tak a neraz dochádza aj k aktivitám, ktoré nie sú vítané u dospelých.

Konflikty adolescent verzus dospelý

Zdravá rodina je mikrokozmos, ktorá žije svojimi pravidlami v rámci členov rodiny. Mala by byť útočiskom pre všetkých zároveň má rešpektovať potreby všetkých členov, aby nebola brzdou v ich vývoji.
Tak ako sa kryštalizujú ich záujmy stavajú sa viac do opozície voči rodičom. Vzniká vnútorný konflikt, ktorý môže mať rôzne podoby.
Dôsledkom neraz býva zhoršený prospech, znížená a strata záujmu o školu. Tieto konflikty sú normálne v tomto období, záleží len na rodine ako sa k tomu postaví a dorieši vzniknutý problém – konflikt. Ak by sa konflikt neriešil ( napríklad strach chodenia zo školy), má tendenciu sa hromadiť a stáva sa patologickým.

Vo vnútri dospievajúceho sa odohrávajú veľké premeny v jeho vzťahu k "živiteľom" a rodinnému zázemiu celkom. Na konci tohto uvedomovania je potrebné aby "dieťa" vyviazlo z psychickej a sociálnej závislosti na rodičoch, ale s pretrvávaním citových pút.
Autonómia adolescenta je dôležitá, aby si upevnil svoje názory na svet, mal možnosť si vytvoriť vlastný rebríček hodnôt a bol schopný nadviazať zrelé vzťahy s inými ľuďmi.

Adolescent v spoločnej domácnosti

V minulosti mladý ľudia nebývali tak dlho so svojimi rodičmi. Prečo je tomu tak, poznáme viacej dôvodov jedným z nich je napríklad predĺžená doba štúdia na VŠ, finančná situácia. Preto je potrebné pre zdravé spolunažívanie, aby sa stanovili presné hranice a pravidlá správania v rámci rodiny.

Dospievanie je spravidla v rodine niečo ako zemetrasenie. Narušujú sa dovtedy zaužívané zvyky a spôsoby. Práve preto by mali v rámci rodiny existovať tzv. rodinné tmely, ktoré majú funkciu spájania a stierania rozdielov a nedorozumení. Najosvedčenejšími sú spoločné posedenia pri jedle, spoločné kultúrne stretnutia (kino, divadlo, koncert), výlety a ak je to možne spoločné dovolenky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.