Detská izba

Väčšina dospievajúcich detí s radosťou konštatuje, že detstvo má za sebou a sústreďuje sa na svoju "dospelú prítomnosť" - vrátane zásadnej premeny svojej izby.

Väčšina dospievajúcich detí s radosťou konštatuje, že detstvo má za sebou a sústreďuje sa na svoju "dospelú prítomnosť". Okrem iného aj tým, že sa snaží svoju pôvodnú detskú izbu zmeniť na "normálnu" - bez hračiek a iných detských atribútov - vytvárajúc kompromis medzi obývačkou, spálňou a študovňou.

Súčasťou nových pomerov v "detskej" izbe dospievajúceho je režim: Trvalo otvorený sa stáva napríklad problém poriadku. Každý si totiž pod ním predstavuje niečo iné... To, čo je pre rodiča hrozný neporiadok, môže byť pre dospievajúceho jedinca maximálne upratané. V danej súvislosti je určitým riešením vytvorenie čo najväčšieho počtu odkladacích priestorov, do ktorých možno veci rýchlo a hromadne odložiť. Citlivejším rodičom sa tiež odporúča neotvárať dvere detskej izby príliš často a bez varovania...
Ďalšou "novinkou" je rešpektovanie súkromia odrasteného dieťaťa, ktoré sa považuje za dospelého. V praxi to znamená naučiť sa klopať na dvere zatvorenej detskej izby a neklásť neustále "hlúpe" otázky atakujúce rôzne "osobné" oblasti.
Samozrejmosťou tiež musí byť akceptácia plagátovej (a inej) výzdoby dospievajúceho, ktorá môže mať široký tématický záber, vrátane hororu.

Dôležitou časťou súkromia dospievajúceho jedinca sa stáva posteľ - miesto dlhodobého vylihovania a snívania. Najlepšou možnosťou sa javí byť veľká, pohodlná posteľ s odkladacím priestorom. Dobrým variantom je aj atraktívne "vyvýšené spanie", pričom sa dá pod posteľ umiestniť písací stôl alebo kreslo a lampa na čítanie, prípadne šatník...

Mimoriadne dôležitým sa stáva aj pracovný stôl. Je ideálne, ak stôl, ktorý bude vždy v neporiadku, ponúkne veľkú plochu, na ktorej sa dá voľne odsúvať a prisúvať čo je potrebné. Počítač a jeho príslušenstvo si žiada samostatný stolík na kolieskach, s ktorým možno manipulovať podľa potreby.
Rovnako osvetlenie izby musí flexibilné, rešpektujúce záujmové aktivity a individuálne potreby.

V izbe dospievajúceho bude tiež potrebné "rozmnožiť" odkladacie policové zostavy, rozšíriť priestory na uloženie šiat a pridať k zariadeniu čo najväčšie zrkadlo.

Tip: Nežiaduci hluk z izby dospievajúceho je vhodné preventívne redukovať hrubým textilom - na zemi, na oknách, na sedačke...

1 Komentár

  • Komentár Evica %PM, %28 %552 %2017 %12:%dec napísal Evica

    jediná vec, ktorá v detskej prežije od bábätka po adolescenta je lalalukids parklon podložka na zem...zo začiatku na lezenie, prvé kroky a pády na zadok a neskôr na cvičenie či jógu na kvalitnej podložke

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.