Opatrovateľka...

...detí nemôže byť "slúžka" na vytieranie podlahy ani člen rodiny, ktorý ostatným tyká a z chladničky si vyberie na čo má chuť. Stanovte presné pravidlá!

Ako hľadať opatrovateľku detí?

- Dieťa nie je okrasná záhrada a výber jeho opatrovateľky nemôže stáť na filozofii výberu záhradníka - "uvidíme". Opatrovateľku dieťaťa preto hľadajte cez špecializované agentúry, iných rodičov alebo zdravotné sestry pracujúce v zdravotníckych zariadeniach. Ignorujte ponuky vylepené na verejných miestach, vhodené do poštovej schránky a inzerované v novinách.
- V prípade celkom neznámej osoby vyžadujte nahliadnutie do osobných dokladov (vrátane vysvedčenia a diplomu o získanom vzdelaní), výpisu z registra trestov a vyjadrení predchádzajúcich zamestnávateľov alebo objednávateľov opatrovateľských služieb.
- Položte potenciálnej opatrovateľke celý rad konkrétnych otázok, ktoré sa týkajú starostlivosti o dieťa.
- Zorganizujte neformálne stretnutie s vytipovanou opatrovateľkou a jej manželom (alebo rodičmi) a preniknite tak do prostredia, v ktorom žije. Rovnako dôležité je sledovať minimálne dva týždne novú opatrovateľku pri práci a všímať si nielen jej zaobchádzanie s dieťaťom, ale aj hygienické návyky (umyje si ruky vždy keď treba? čo urobí s cumlíkom, ktorý dieťa odhodí?) a "slovník", ktorý bežne používa.

Čo je u opatrovateľky detí neakceptovateľné?

- Zvedavosť, familiárnosť, návrhy na tykanie a pokusy o dôverný typ vzťahu k rodine.
- Neskoré príchody (objektívne príčiny sa snažte vyriešiť spoločne).
- Nedodržiavanie stanoveného programu (napríklad prechádzky na čerstvom vzduchu, pokiaľ tomu neodporuje charakter počasia).
- Karhanie a tresty podľa vlastného vkusu, ktoré nezodpovedajú vašim predstavám. Zároveň však treba od dieťaťa žiadať (ak na to má vek), aby opatrovateľku rešpektovalo.
- Vyjedanie chladničky; požičiavanie si osobných vecí; schôdzky s partnerom alebo priateľkami, nákupy a vybavovanie úradných záležitostí v čase, keď sa má venovať dieťaťu.

Čo je povinnosťou "zamestnávateľa" opatrovateľky detí?

- Jasne stanoviť pravidlá: čo je možné a čo nie, ako zaobchádzať s dieťaťom, čo robiť v krízových situáciách.
- Spísanie pracovnej zmluvy a rešpektovanie súkromia opatrovateľky (hodiny, ktoré strávi s dieťaťom navyše, musia byť zaplatené!).
- Platby za služby musia byť realizované v dohodnutý čas a na výplatnom doklade musia byť presne vymedzené hodiny opatrovania, prípadne iné dohodnuté služby.
- Väčšie dieťa musí byť rodičmi vedené tak, aby opatrovateľku rešpektovalo a správalo sa k nej slušne. Dieťa musí byť pripravené na to, že opatrovateľka nie je jeho osobná slúžka určená na upratovanie hračiek, ale človek, ktorý sa stará o jeho bezpečnosť, výživu a voľný čas, zastupujúc rodičov v ich neprítomnosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.