Tehotenstvo

Želaním každej budúcej matky je, aby bola spolu s dieťaťom zdravá. Preto je dôležité hneď od začiatku tehotenstva upraviť svoj životný štýl.

>> Móda >> Aktuálne >> Tehotenstvo

Pravidelné návštevy gynekologickej ambulancie a absolvovanie predpôrodného kurzu, to je už dnes pre tehotné ženy samozrejmosť, o ktorej by bolo asi zbytočné hovoriť.
Ďalšou veľmi dôležitou súčasťou obdobia tehotenstva je správna životospráva: Tehotná žena musí dbať na vyváženú stravu s dostatkom bielkovín, uhľohydrátov, tukov, minerálov a vitamínov. Odporúča sa vynechať z jedálneho lístka sýte a mastné jedlá, syry z nepasterizovaného mlieka a výrobky z kozieho mlieka, ktoré môžu obsahovať parazity toxoplazmózy. Vhodné je tiež obmedziť prísun soli a pravidelne dodávať telu tekutiny (pričom sa treba vyvarovať rôznych umelých prísad a vody s bublinkami, ktorá rozpína žalúdok). Ráno by mala tehotná žena zjesť iba niečo ľahké (2-3 sušienky s šálkou čaju) a v priebehu dňa by si mala jedlo rozdeliť do viacerých malých dávok. Tabu by sa mal stať alkohol, ktorý môže veľmi negatívne ovplyvňovať vývoj plodu (alkohol obsahujú napríklad aj kvapky proti kašľu) a, samozrejme, fajčenie (vrátane zafajčených priestorov).

V dôsledku hormonálnych zmien dochádza v priebehu tehotenstva k zvýšenej krvácavosti ďasien, a preto si treba nechať vyšetriť chrup a dôsledne dodržiavať hygienu ústnej dutiny. Celková hygiena môže zahrňať (podľa potreby) i niekoľkonásobné sprchovanie či kúpanie denne (o kúpaní v posledných týždňoch tehotenstva sa však treba poradiť s lekárom).

K nepríjemným sprievodným skutočnostiam tehotenstva patria opuchy nôh a niekedy aj rúk (keďže telo obsahuje viac tekutín, než inokedy). Treba nosiť zdravotné pančuchy, pohodlné topánky a konzultovať tento problém s lekárom.
V neskorších fázach tehotenstva sa objavuje nespavosť - môže pomôcť teplý kúpeľ, pohár teplého mlieka a nájdenie si vhodnej polohy (napríklad na boku, brucho podložiac malými vankúšikmi).
Individuálne reagujú v tehotenstve vlasy - niektorým ženám sa nadmerne mastia, lámu a rednú, iným zasa zhustnú a dostanú lesk. Odporúča sa vyhýbať v tomto čase farbeniu a trvalej.

Tehotná žena by sa tiež mala pripraviť na príchod zmiešaných plačlivo-dráždivých stavov, ktoré nastávajú vplyvom hormonálnych zmien.Samozrejmosťou by mala byť pravidelná relaxácia s nohami uloženými vo vyvýšenej polohe.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.