Detská obezita

Zdá sa, že životný štýl začiatku tretieho tisícročia sa nesie v duchu obezity - nadváhou trpia stále častejšie nielen dospelí, ale aj deti.

>> Móda >> Aktuálne >> Detská obezita

Modely amerického "cvalíka" a "buchtičky", ktorí sa od útleho veku živia takmer výhradne hranolkami, hamburgrami, zmrzlinou a coca-colou, začínajú "strašiť" už aj v Európe... A nielen to, dokonca i v rozvojových krajinách... Jednoducho obľúbený životný štýl, ktorý sa skladá predovšetkým z vysedávania pred televíznou obrazovkou či počítačom a tukmi presýtenej stravy (fast food), začína prinášať svoje plody. Odborníci zvonia na poplach: počet obéznych maloletých rok od roka stúpa! No problém je oveľa vážnejší, ako sa na prvý pohľad zdá. Obezita totiž deťom spôsobuje nielen psychické problémy, ale dramaticky ohrozuje aj ich zdravie a život - nadváha u detí, tak ako u dospelých, poškodzuje srdce, podnecuje vznik cukrovky, rakoviny a rad ďalších ochorení.

Čo sa detskej obezity týka, stiera sa dokonca rozdiel medzi mestským a vidieckym obyvateľstvom, ako aj rozdiel medzi domácim obyvateľstvom a prisťahovalcami. Fyzicky pasívny životný štýl a konzumácia tučných "rýchlojedál" majú v podstate charakter pandémie a každý organizmus navigujú len jedným smerom - k ukladaniu tuku, stále výraznejšiemu nezáujmu o pohybovú aktivitu a nakoniec k zdraviu ohrozujúcej nadváhe.

Ak sa teda vaše dieťa, sediac vytrvalo pred monitorom, začína nebezpečne zaokrúhľovať, je najvyšší čas urobiť jeho doterajšiemu životnému štýlu rázny koniec. Primeraná zmena denného rozvrhu, ktorá zabezpečí dostatočne dlhý pobyt na čerstvom vzduchu a revízia skladby jedálneho lístka, budú nevyhnutnosťou. Nedajte sa pritom odradiť zúfalými námietkami a dramatickým vyjednávaním (prípadne filozofiou "všetci ostatní"), mohlo by sa stať, že o pár rokov vám bude to isté dieťa na nemocničnom lôžku vyčítať, že ste sa o neho nestarali!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.