Deti a internet

Nebráňte svojim deťom používať internet! Naučte ich, ako ho používať! Vysvetlite im, čo je dobré a zlé, čo je správne a nesprávne; a prečo!

>> Móda >> Aktuálne >> Deti a internet

Prax dokazuje, že extrémne výchovné postoje nie sú dobrou voľbou. Platí to aj v prípade problému "internet". Rodičia, ktorí sa z "liberálnych" dôvodov nezaujímajú o to, čo ich dieťa na internete vyhľadáva, s čím všetkým prichádza do kontaktu a s kým sa prostredníctvom internetu zoznamuje, robia veľkú chybu. Rovnako, ako rodičia, ktorí svojich potomkov pri internete neustále neuroticky kontrolujú a zbytočne obmedzujú.

V prvom prípade sa dieťa môže stať obeťou nevhodných informácií a obrázkov, ktorým v podstate nerozumie a nedokáže ich začleniť do kontextu, alebo sa môže dostať pod vplyv nebezpečného človeka. Podľa európskych prieskumov je totiž obrovský rozdiel medzi predstavami rodičov ako deti využívajú internet a samotnou realitou: až 46 percent detí uviedlo, že ich prostredníctvom internetu niekto požiadal o stretnutie a 14 percent detí so stretnutím súhlasilo, no iba v 4-och percentách prípadov o tom vedeli rodičia.
Striktné príkazy a zákazy však dieťa tiež nenavedú na správnu cestu. Neustála kontrola a sankcie vyvolajú v deťoch iba vzdor a potrebu klamať. Dieťa sa totiž tak či onak k "zakázaným častiam" internetu dostane: u kamarátov, v internetovej kaviarni... A o krátky čas si už jednoducho rozkazovať nenechá. Preto je oveľa dôležitejšie navigovať dieťa správnym smerom, aby sa vedelo adekvátne rozhodnúť.

Čo môžete urobiť:

- Neodrádzajte dieťa od používania internetu. Naopak, používajte ho spolu s ním: zaujímajte sa o to, čo ho baví, čo všetko dokáže, s kým komunikuje, nechajte si od neho niečo vysvetliť a zároveň vy nenásilným spôsobom vysvetlite jemu "pravidlá hry".

- Urobte strategický ťah a nedávajte počítač do detskej izby, ale tam, kde máte dieťa pod dohľadom. Nespoliehajte sa na "rodičovský softvér" ako bariéru; na niektoré veci jednoducho nestačí.

- Partnerským spôsobom dieťaťu vysvetlite, že ľudia majú rôzne povahové sklony a niektorí majú tendencie deti využívať. Dohodnite sa s ním, že návrhy a požiadavky, ktoré dostane cez internet spolu prediskutujete. Dieťa si však musí byť isté, že nech by išlo o čokoľvek, nestane sa obeťou vašej hysterickej reakcie a radikálnych zákazov.

- Uzavrite s dieťaťom "konšpiračnú dohodu", že cez internet neprezradí nikomu svoju domácu a školskú adresu ani telefónne číslo a s nikým si bez vášho vedomia nedohodne stretnutie. Vysvetlite mu na základe názorného príkladu, prečo je to dôležité.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.