Ako na vzdorovité dieťa

Množstvo rodičov si ani nevšimne, že jeho dieťa prechádza obdobím vzdoru. S úžasom títo rodičia pozerajú, keď vidia iné deti, ako sa hádžu o zem, vrieskajú, nebodaj sa aj pokúšajú svojho rodiča udrieť. Myslia si aké nevychované dieťa to je a že ich dieťa by nikdy nič také nerobilo. Žiaľ nie vždy za to môže výchova.

matka_syn_21

Čo to je obdobie vzdoru?

Obdobie detského vzdoru sa nazýva aj prvá puberta. Prichádza okolo 20teho mesiaca a končí okolo 4 rokov. Detský vzdor má svoj vrchol medzi tretím a štvrtým rokom. V tomto období sa nálada detí každú chvíľu a rodič zažíva veľkú skúšku sebaovládania.

Dieťa sa v tomto období snaží presadzovať a neustálym hovorením slova nie, si buduje svoju osobnosť a svoju nezávislosť. Vďaka dostatočnej slovnej zásobe dokáže vyjadriť svoj postoj a celkom vytrvalo vyjednávať s rodičom. Kvôli meniacim sa náladám sa kľudne môže stať, že ráno jednu vec urobí automaticky a poobede sa kvôli tomu hodí o zem. V tomto období je dieťa naozaj nevyspytateľné.

Prekonajte to s úsmevom

Dôležité je nevrátiť hnev dieťaťu hocijakou formou. Snažte sa na dieťa nezvyšovať hlas, nekričte na neho a už vôbec sa ho nesnažte nejak fyzicky trestať. Píše sa to ľahko, ale skutočnosť je žiaľ iná.

Vo vašej mysle by ste neustále mali mať na pamäti, že ste v kľude a nič vás nemôže rozhodiť. Uvažuje triezvo a premyslene. Myslite vždy na to, že vaše dieťa milujete a chcete pre neho to najlepšie. Vtedy sa vám najlepšie podarí, zvládnuť situáciu tak, ako by ste chceli.

V prípade, že vaše dieťa ešte nerozpráva, dostane záchvat vzdoru a vy naozaj zrovna neviete kde je problém, dbajte vtedy najmä na jeho bezpečie. Odstráňte z dosahu dieťaťa všetko s čím, alebo na čom by si mohlo ublížiť. Malé detičky tiež majú svoje obavy a rozmary a žiaľ to nevedia ešte nejak zrozumiteľne vyjadriť. Dieťa si skúste v tejto situácii pritúliť k sebe, pohladiť ho a dať mu najavo, že všetko bude v poriadku. Keď sa dieťa trocha ukľudní, možno vám bude vedieť lepšie vyjadriť, čo ho práve trápi.

Veľmi dobre zaberá tiež, ak mu dáte nejakú inú činnosť, alebo iný predmet záujmu. Ukážete mu napríklad niečo pekné za oknom, zaspievate pieseň, ukážete obrázok v knižke, alebo ho zapojíte do nejakej jednoduchej činnosti.

Kričanie a trestanie na dieťa má veľmi negatívny vplyv. Aj keď sa vám zdá, že na vaše dieťa zaberá najlepšie, určite to nie je tá správna voľba. Dieťa sa učí najmä od vás, preto ak vidí ako sa správate vy, v neskoršom čase bude toto správanie opakovať pri kamarátoch na pieskovisku, alebo v materskej škole. Čím pozitívnejší príklad dáte dieťaťu, tým pozitívnejšie bude jeho správanie v budúcnosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.