Rodili ste sekciou? Nezanedbajte jazvu po cisárskom reze

Bezbolestné kontrakcie, rýchly priebeh, či spontánna forma pôrodu. Každá z nás si svoj pôrod vysnívala už dávno pred ním, no okolnosti sa niekedy nevyvíjajú podľa našich predstáv. Nie všetky ženy majú šťastie na rýchly pôrod a mnoho detí neprichádza na svet prirodzenou cestou.

c_sekcia20

Dnes je už cisársky rez celkom bežným operačným zákrokom, ale je dôležité, aby rodička nepodcenila svoj zdravotný stav a venovala dostatočnú pozornosť vzniknutej jazve. Ako sa o ňu starať po návrate z nemocnice?

Cisársky rez je jednou z foriem operačného vedenia pôrodu a patrí medzi najčastejšie pôrodnícke operácie. Môže mať plánovanú alebo akútnu formu. ,,Pri plánovanej forme zákroku je väčšinou dôvodom napríklad chronické ochorenie tehotnej, deformita panvy, nadmerná veľkosť plodu, priečna či šikmá polohu plodu alebo vcestná placenta,“ objasňuje Elena Drapáčová z OZ Elen. K akútnemu zákroku dochádza v priebehu pôrodu. Dôvod vzniká rýchlo, preto aj samotné rozhodnutie a vykonanie je rýchle. Najčastejšími príčinami sú nedostatok kyslíka pre plod, predčasné odlučovanie placenty a krvácanie.

Po návrate z pôrodnice

Po príchode domov je potrebné venovať zvýšenú pozornosť jazve, ktorá vznikla po operácii. ,,Starostlivosť o toto miesto je dôležitá hneď od prvých dní, aby sa zhojilo funkčne a dobre. Známky po zákroku budú na brušku viac-menej viditeľné celý život a budú mamičke pôrod pripomínať už navždy,“ hovorí pôrodná asistentka Drapáčová. ,,Mnohé ženy po pôrode cisárskym rezom nepociťujú žiadne problémy, zašitá rana sa hojí a tým pádom nemajú potrebu riešiť zvýšenú starostlivosť,“ dodáva. Neliečenie operovanej partie v budúcnosti ale môže byť príčinou gynekologických problémov alebo bolestí pohybového aparátu.

Na hojení sa podieľa niekoľko faktorov, ktorých výsledkom je normálne alebo patologicky zhojená jazva. ,,Normálne zhojená rana vyzerá nenápadne, je hladká, jemná, nesvrbí a ani si ju žena neuvedomuje, pretože splynie s okolím. Popôrodná stopa po operačnom zákroku, ktorá sa hojí patologicky môže mať niekoľko typov prejavu. Takzvanú hypotrofickú jazvu spôsobuje nedostatok kolagénu a vyzerá bledšie, je menej odolná na mechanické podnety. Jej opak – hypertrofická jazva vznikne nadprodukciou kolagénu, je vyvýšená, červená a zvyčajne sa dostane do normálu až po určitom čase,“ vysvetľuje rozdiely Elena Drapáčová. Ak ide o keloidné hojenie, najčastejšie je spôsobené nadmerným rastom tkaniva v operovanej časti bruška. ,,Takto zrastené miesto nie je len kozmetickým problémom, ale môže spôsobiť komplikácie aj z medicínskeho hľadiska. Okrem iného sa môže prejaviť aj po niekoľkých mesiacoch od pôrodu a málokedy sa časom zlepší,“ objasňuje problematiku Drapáčová.

Ako sa o seba starať

Na druhý deň po sekcii, po odstránení krytia, je dôležité dotýkať sa oblasti čerstvo operovanej časti a jej okolia jemným trením a poklepkávaním, pretože práve tak v nej rodička znova prebúdza citlivosť. ,,Mnoho žien má strach sa jazvy dotknúť, má zvláštny pocit z tejto zmeny na svojom tele. Je podstatné, aby žena dokázala prijať tento prvok ako svoju súčasť,“ hovorí pôrodná asistentka a ako osvedčený tip na regeneráciu odporúča aj sprchovanie, ktoré príjemne pôsobí na oblasť celého bruška a vôbec celého tela.

Ďalším dôležitým aspektom pri hojení je dýchanie. Podporuje mnoho funkcií v tele, zlepšuje metabolizmus, spánok, eliminuje únavu, pomáha lepšie zvládnuť psychickú aj fyzickú záťaž. Pozitívne ovplyvňuje aj hojenie a citlivosť operovanej partie po sekcii. ,,Vhodné je brušné dýchanie či už v sede, stoji, ale najúčinnejšie je v ľahu na brušku,“ odporúča Drapáčová a pripája pár ďalších rád:

  • Do pôrodnice si vezmite voľné, vzdušné nohavičky
  • Noste voľné oblečenie bez sťahovacieho lemu, ktorý by tlačil na lymfatický systém
  • Na oporu bruška pomôže brušný pás, prípadne pevná šatka, do ktorej si stiahnete bruško
  • Dôležité je natieranie jazvy vhodnými olejmi a masťami – ideálne po sprche, prípadne na noc
  • Po pôrode navštívte fyzioterapeuta, ktorý sa zaoberá lymfatickou masážou prípadne tejpovaním a odborným prístupom pomôže a poradí

Dermatológovia tvrdia, že jazvy sa hoja v priemere jeden rok. ,,Minimálne takú dobu je potrebné venovať svoju pozornosť miestu po operácii. Veľmi dôležité je aj psychologické hľadisko a schopnosť ženy akceptovať jazvu ako súčasť samej seba,“ dopĺňa odborníčka.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.