Detské ihriská prejdú kontrolou

Od roku 2020 čaká všetky verejne dostupné detské ihriská pravidelná ročná kontrola a prísnejšie budú aj prevádzkové pravidlá. Sprísnenej kontrole od januára 2020 podliehajú všetky verejne dostupné detské ihriská. 

detske_ihrisko19

Kým doteraz prešla ročnou odbornou prehliadkou približne tretina detských ihrísk, podľa nového zákona by to mohlo byť až 95%. Výnimku tvoria len dočasné detské ihriská na jarmokoch a verejných podujatiach.

Častým problémom, s ktorým sa odborníci pri kontrolách stretávajú je nevyhovujúce vybavenie detských ihrísk (Indoor playground equipment). Či už sú to nízke zábrany proti pádu, príliš strmé rampy a prístupové prvky, alebo otvory, v ktorých sa môže dieťa zakliesniť.

Každé novo inštalované detské ihrisko bude musieť prejsť vstupnou kontrolou. Pri zistených nedostatkoch hrozí prevádzkovateľovi pokuta vo výške od 200 do 50 000 eur. Následne musí ihrisko rovnakou kontrolou prejsť každý rok. Povinnosť kontrol platí rovnako pre vonkajšie aj indoorové detské ihrisko (Indoor playground).

Prevádzkovateľ bude navyše povinný viesť evidenciu úrazov, ktoré sa na ihrisku stali a na požiadanie ju poskytnúť k nahliadnutiu dozornému orgánu.

Novinkou je, že každé verejne prístupné detské ihrisko bude musieť mať vlastné meno, ktoré bude spolu s prevádzkovou dobou, adresou a údajmi vlastníka ihriska umiestnené na viditeľnom mieste.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.