Vytlačiť túto stránku

Ako si skrátiť jesenné večery? Čo tak sa spoločne zahrať?

Napísal TS Piatnik 30. november 2019

Jeseň vie byť krásna, no občas aj poriadne pochmúrna. Chladných a upršaných dní je čoraz viac, denného svetla stále menej. Takéto nevľúdne počasie láka von naozaj len málokoho. 

game_children

Staršie deti sa môžu zatvorené doma nudiť alebo si vypĺňať čas pred televízorom, s tabletom v ruke alebo mobilom. Tým mladším, naopak, treba vymýšľať zaujímavé aktivity, aby sa zabavili. Ponúkame vám niekoľko tipov, ako si užiť príjemný a na zážitky bohatý večer a nevystrčiť pritom päty z domu.  

Od rozšírenia moderných technológií sa na svete uskutočnilo množstvo výskumov, ktoré do hĺbky analyzovali, či je vhodné, aby malé deti a tínedžeri trávili toľko času pred televízorom, počítačom a v poslednej dobe najmä  so smartfónom v ruke. Výskum vedcov z austrálskej univerzity Deakin z roku 2012 potvrdil to, čo sa predpokladalo –  rodičia by sa preto mali snažiť zabezpečiť pre svoje deti také aktivity, ktoré budú na jednej strane v porovnaní s modernými technológiami dostatočne pútavé a na tej druhej hravé a edukačné. 

Ako zabaviť malé a veľké deti?

Pri drobcoch prežívajú mamičky občas krušné chvíle, keď každá aktivita baví deti pár minút. Ak nájdete činnosť, ktorá vaše dieťa baví, podporte ju a rozvíjajte tak jeho záujem. Keď vaše dieťa miluje čítať, čítajte si spoločne alebo mu kúpte knihu  o téme, ktorá ho zaujíma. Menšie deti ocenia obrázkové knihy so zvieratkami, tie staršie budú fascinované príbehmi o dinosauroch alebo z prírodnej ríše či historickými témami. Hra by mala dieťa nielen baviť, ale aj rozvíjať jeho psychomotoriku. Aj preto sa pri malých deťoch odporúčajú činnosti rozvíjajúce jemnú motoriku, koordináciu oko-ruka, rozvoj slovnej zásoby či pohybové aktivity. 

Výbornou alternatívou pre rozvoj detí rôznych vekových kategórií, ktorú odporúčajú aj odborníci, sú spoločenské hry. Sú ideálne aj pre takých rodičov, ktorí pre pracovné povinnosti trávia s deťmi menej spoločného času, a tak hľadajú spôsoby, ako sa o svojom potomkovi dozvedieť čo najviac.

„Spoločenská hra je aj bránou do duše dieťaťa. Pomáha rozvíjať základné zručnosti, precvičiť si matematiku, slovnú zásobu, logické myslenie, naučiť sa strategickému rozmýšľaniu, ktoré ocenia v dospelosti. Hry môžu pomôcť pri výučbe finančnej gramotnosti, rýchlemu postrehu a rozvoju potrebných sociálnych zručností ako empatia, prehra, spracovanie výhry, tímovosť a podobne,“ vysvetľuje Jana Karásková od výrobcu spoločenských hier Piatnik.

Stolové hry prežívajú zlaté časy

S nástupom moderných technológií upadli tradičné stolové hry na istý čas do zabudnutia, dnes však opäť prežívajú svoje "zlaté časy". Horúcou jesennou novinkou v rámci hier pre deti od 6 rokov je zábavná hra plná baktérií - Bacteria Hysteria, ktorá drobcov učí cibriť postreh a pozornosť. Koncentráciu a pamäť pretrénuje napríklad hra 1,2,3, ktorá je podľa odporúčaní výrobcov vhodná už aj pre škôlkarov. Deti od 10 rokov si zase prídu na svoje v rámci historickej novinky s anglickým názvom Tribes, vďaka ktorej celá rodina zažije neskutočné dobrodružstvá a spozná, ako vyzerala naša Zem pred mnohými rokmi, v časoch starých civilizácií a kmeňov.

Objavte v sebe detskú hravosť

Spoločenské hry však nie sú určené len deťom a mládeži, sú skvelým nástrojom na oddych a prehlbovanie vzťahov aj medzi dospelými. Hranie sa je prirodzená ľudská vlastnosť, či máte 5 alebo 50 rokov. Vďaka hre si oddýchnete a zároveň precvičíte mozog bez toho, aby ste nad tým vôbec uvažovali. Pozitívny vplyv hry na zdravie človeka preukázala napríklad francúzska štúdia „Hranie spoločenských hier, kognitívny úbytok a demencia“ z roku 2013 (J. Dartigues, A. Foubert-Samier). Vedci sledovali dlhé obdobie takmer 3700 ľudí, pričom počas 20 rokov sa demencia vyvinula u 840 z nich. Po analýze výsledkov došli odborníci k zaujímavého zisteniu - riziko demencie bolo o 15 % nižšie u hráčov, ktorí sa pravidelne venovali hraniu spoločenských hier v porovnaní s osobami, ktoré tento typ zábavy počas dvoch dekád nepreferovali. Výsledok je teda jasný - chcete znížiť riziko demencie? Hrajte sa. V prípade, že váhate, po akej hre siahnuť, začnite „klasikou“. Medzi svetovo najpredávanejšie patria rozličné verzie hry Activity, na víkendový pobyt si miesto dostatku mobilných dát zaobstarajte napríklad karty a strávte príjemný čas v kruhu rodiny a priateľov.