Vytlačiť túto stránku

Detaily, na ktoré by ste sa pri zariaďovaní detskej izby mali zamerať

Napísal KČ 20. november 2019

Každý rodič chce pre svoje ratolesti pochopiteľne to najlepšie. Dopraje mu všetko, čo mu vidí na očiach a kúpi mu všetko, po čom detské srdiečko zatúži. Už v tehotenstve budúci rodičia kupujú svojim bábätkám to najrozkošnejšie detské oblečenie a detskú výbavičku.

istock_jungle_1000x667

Ak ale plánujete svojim detičkám zariaďovať detskú izbu, na ktoré detaily by ste sa mali zamerať?

Farebné steny

Aj keď možno preferujete neutrálny minimalistický štýl bývania, ktorý k nám prišiel zo Škandinávie, v detských izbách by mali dominovať farby. Dieťa potrebuje podnety, obrázky, čo budú rozvíjať detskú predstavivosť. Skúste preto kúpiť dekorácie do detskej izby, ktoré skrášlia holé fádne steny. Detské motívy na stenách jasne definujú detskú miestnosť, preto buď vyberajte štýlové závesné dekorácie, alebo sa zamerajte na detské obrazy, či detské tapety.

Detské obrazy môžete dokonca vytvoriť aj z puzzle pre deti. Stačí kúpiť dobré lepidlo a dať obraz z puzzle zarámovať.

Správny výber detskej postele

Pri bábätkách sa zamerajte na kvalitné drevené detské postieľky, do ktorých dáte kvalitný matrac, ktorý je vhodný pre najmenších. Pri výbere detskej postieľky je dôležité všímať si hlavne materiálové prevedenie, konštrukciu detskej postieľky a samozrejme aj jej cenu.

V prípade, že plánujete kúpiť detské postieľky pre bábätko, uprednostňujte kvalitné detské postieľky k posteli, polohovateľné detské postieľky, postieľky s vyťahovateľnou bočnicou, či vyberateľnými priečkami.

Rozdelenie na zóny 

Pri výbere nábytku a kompletnom zariaďovaní detskej izby je potrebné zvážiť kam čo umiestnite. Odporúčame vám vytvoriť v detskej izbe zóny. Pri malých detičkách študijnú zónu nebudete potrebovať. Vytvorte však miesto, kde si bude môcť váš drobec kresliť, prezerať obrázky.

V detskej izbe by sa mali dodržiavať tri zóny – študijná, spacia a hracia. V študijnej nesmie chýbať rastúci stôl a rastúca stolička, v spacej pohodlná posteľ s kvalitným matracom a v hracej priestor na ukladanie hračiek.

Zariaďovanie detskej izby nie je náročné. Treba si však vytvoriť systém a mať jasné, do čoho chcete viac investovať a do čoho menej.

Zdroj foto: istock