Vytlačiť túto stránku

Najlepší trik na strach z detského zubára? Prevencia

Napísal Trumpeter 31. júl 2019

Kvalita života je priamo závislá od potravy, ktorú konzumujeme, pohybu, ktorý vykonávame, a času, kedy sa týmto veciam venujeme. Základom bezproblémového prijímania potravy je zdravá ústna dutina a starostlivosť o ňu už od raného veku. 

zubna klinika pr

Viete, ako správne čistiť deťom zuby, kedy začať s profesionálnou starostlivosťou o detský chrup a ako si správne vybrať stomatológa? Prejdite si s nami základný návod na kvalitnú prevenciu nielen zubného kazu. 

Podľa štatistík strávime s našimi školopovinnými deťmi denne len 19 minút. Aké témy s nimi preberieme, čo sa dozvieme a ako im vieme s trápeniami a bežnými povinnosťami pomôcť za taký krátky čas, je otázka pre každého jedného rodiča. Našťastie, výrazne viac spoločného času venujú rodičia dieťaťu v úplne prvých rokoch života. Veľkú časť dňa trávi drobec s mamou, s rodinou a v predškolskom zariadení.

V tomto období dieťa naplno rozvíja všetky svoje základné zručnosti, motoriku, jazykové a zmyslové vnímanie. Základom detského sveta je hra. V hre spoznáva dieťa pravidlá, systém, ale najmä samo seba. Hra mu pomáha popasovať sa s emóciami výhry a prehry, s prekonaním odporu alebo strachu z nových a nečakaných vnemov. Hrou, v ktorej sa mu darí, si buduje sebavedomie a túžbu prekonávať ďalšie výzvy a prekážky. 

Ako súvisí hra s detskou stomatológiou?

Liečba detí je náročná v každej oblasti medicíny, stomatológiu nevynímajúc. Nie každý zubár má na detskú stomatológiu zručnosť a vybavenie. Našťastie si rodičia v súčasnosti majú možnosť vybrať. 

Úprimne, koľko článkov a odporúčaní v internetových diskusiách ste si prečítali a ako dlho ste vyberali detskú autosedačku, kočiar, postieľku a prvé oblečenie?

Minimálne rovnakú pozornosť treba venovať výberu detského stomatológa, pretože kým kočiar a autosedačku využívajú deti len obmedzený čas, ich zúbky sú tu na celý život. 

Detský stomatológ je váš ďalší člen rodiny 

Mnohí rodičia si myslia, že starostlivosť o mliečne zuby nie je dôležitá, pretože skôr či neskôr aj tak vypadnú. Nie je to pravda. Mliečne zuby sú veľmi podstatné a treba sa o ne starať ako o zuby trvalé.„Detský zub je iný ako zub dospelého človeka. Má inú sklovinu, iné anatomické uloženie nervu a zubný kaz na ňom rastie omnoho rýchlejšie. Na prvú prehliadku sa vyberte, hneď ako sa vašej ratolesti vykľuje prvý zúbok, teda v prvom roku života. Rodič sa perfektne zaškolí, získa hygienické a dietetické inštrukcie, ako sa o zúbky dieťaťa starať. Prísť ukázať dieťa v troch rokoch s pusou plnou kazov, je žalostne neskoro,“hovorí MUDr. Kristína Kardelis z Dr. Martin zubná klinika.Vďaka systematickým návštevám je odborník schopný odhaliť možné paradentózne zmeny v počiatočnej fáze poškodenia a môže zabrániť ich ďalšiemu vývoju bez zásahu zubnej vŕtačky.

Ako prekonať strach? Menej emócií, viac chladnej hlavy

Poznáme ho všetci a pri zubároch zbytočne narastá. Základom detského strachu sú často samotní rodičia. Nestrašte dieťa zubárom, len tak znásobujete úzkosť, ktorá sa v konečnom dôsledku otočí proti vám. Nevhodné sú aj časté diskusie na túto tému, spomínanie rodičov na vlastné neveselé zážitky a skúsenosti.

Najlepšie je ísť príkladom. Umývajte si zuby tak, že to vaše dieťa vidí, prekonajte osobnú obavu a vezmite ho so sebou k vášmu zubárovi, nech nevníma, že je to bežná vec, ktorou si chránite zdravie. Deti najviac zneisťuje strach z neznáma. „Prvé návštevy sú tzv. adaptačné návštevy, počas ktorých sa malý pacient zoznámi s lekárom, ordináciou a formou zábavy si zvykne na nové miesto.Veľa ukazujeme a vysvetľujeme, vozíme sa na kresle, svietime baterkou do pusy, necháme dieťa, nech vyšetrí nášho draka. Keď drakovi spočítame zuby a dieťa si to vyskúša, omnoho ľahšie sa dostaneme k jeho vlastným. 
95 percent detí ústa potom bez problémov otvorí. Ak sa nepodarí prvá návšteva, nič sa nedeje, každé dieťa má iné tempo, netreba naň tlačiť. Špeciálny prístup si vyžadujú detičky s ADHD, Downovým syndrómom alebo autizmom. Aj takých pacientov v Dr. Martin zubná klinika máme a ošetrujeme,“
hovorí MUDr. Kristína Kardelis.

Kontrola u zubára dvakrát ročne je absolútne minimum. Nie je to len o prevencii. Rozvíjate vhodné návyky dieťaťa, pretože keď ho oboznámite so zubnými prehliadkami, jednoducho ich bude brať ako súčasť života. 

Pečatenie zubov, ochrana na nezaplatenie

Ak má zub veľmi hlboké ryhy, nie je možné ich dokonale vyčistiť. Tak hlboko sa nedostane žiadna kefka ani pasta. Práve v tej časti sa usádzajú baktérie a v najtenšej vrstve skloviny vzniká kaz. Ten prechádza do dentínu a môže zájsť až do blízkosti nervu.„Rodič vznik kazu bežne nerozpozná. Pečatenie je výborná prevencia jeho vytvárania, pretože spomínanú ryhu zalejeme a vytvoríme povrch, ktorý sa podstatne lepšie čistí. Zub sa dá perfektne kontrolovať, lebo pečatidlo má odlišnú farbu, a teda pri kontrole vidíme, v akom je stave a či plní svoju funkciu, ako má. Ak nie, opravíme. Dôležité je, že pečatíme zdravé zuby, najlepšie postupne, ako vychádzajú,“dáva do pozornostiMUDr. Kristína Kardelis, Dr. Martin zubná klinika.

Zdravé návyky už od útleho veku

Zuby si umývame najmenej dvakrát denne - ráno a večer. Až do veku 7 - 8 rokov sú to práve rodičia, ktorí môžu dôsledným čistením udržiavať detské zuby zdravé. Venovať im svoj čas a trpezlivo ich učiť samostatnosti aj v tomto smere, je to najlepšie, čo im do života môžeme dať.

Sladkosti áno, ale nie počas celého dňa

Zjesť nárazovo kúsok čokolády alebo koláča či zlízať lízanku je vždy lepšie ako vyjedať počas celého dňa balíček cukríkov, to je pre zuby to najhoršie. Rovnako kolové nápoje, ktoré hlavne tínedžeri držia v ruke nonstop, sú plné kyseliny fosforečnej, ktorá intenzívne naleptáva sklovinu. Časté popíjanie týchto nápojov je priama cesta k pokazeným zubom.

Voda je najviac

Príjem dostatočného množstva vody spôsobuje, že sa nám v ústach tvorí viac slín. Čím viac slín, tým redšia je ich forma a darí sa im tak lepšie mechanicky čistiť zuby. Kefka patrí aj do škôlky, rovnako je vhodné naučiť dieťa aspoň vypláchnuť si ústa po jedle, ale to platí aj pre dospelých.

Aj žuvačka má svoje plusy

Žuvačka má svoje výhody aj nevýhody. Na jednej strane pomáha pri ústnej hygiene - za predpokladu, že neobsahuje cukor -, pretože žuvanie zvyšuje produkciu slín, čo neutralizuje kyslé prostredie v ústach. Netreba ju žuť dlhšie ako 15 minút. Príliš časté a dlhé žuvanie môže spôsobiť poruchy fungovania spánkovo-čeľustného kĺbu a súvisiacich svalov a opotrebenie skloviny.

Šesť bodov na záver:

  1. Vyberte sa k detskému stomatológovi v čase, keď sa vášmu dieťaťu prereže už prvý zub, a navštevujte odvtedy stomatologickú ambulanciu podľa odporúčania zubného lekára aspoň dvakrát ročne.
  2. Čistite vášmu dieťaťu zúbky minimálne dvakrát denne. Zubná kefka v škôlke by mala byť samozrejmosť.
  3. Skontrolujte dnes dieťaťu ryhy na zúbkoch, ak sa vám zdajú výrazné, zapíšte si do poznámok, že sa chcete s vaším stomatológom porozprávať o ich pečatení.
  4. Motivácia je hra. Hrajte sa s deťmi pri umývaní zubov, nechajte, nech si samy skúsia čistiť zúbky, dovoľte im umývať vaše zuby.
  5. Odstráňte kolové nápoje a sladkosti s kyselinou fosforečnou z dosahu detí a mladých ľudí. Motivujte ich k pitiu čistej vody a ak sladké, upečte koláč, odlomte kúsok čokolády, doprajte im zmrzlinu. Lepšie jednu slastnú chvíľu a intenzívne ako sladký celý deň.
  6. Nestrašte ich zubárom.

Foto: MUDr. Kardeli, zdroj: Dr. Martin Zubná klinika