Vytlačiť túto stránku

Ako uľahčiť dieťaťu nástup do 1. triedy

Napísal femme 30. apríl 2018

Každé dieťa si musí prejsť raz tým, že nastúpi do prvej triedy základnej školy. Pre niektoré deti to býva veľmi ťažké, pretože v škole je viacej povinností a treba dodržiavať nové pravidlá. 

creasy boy

Pre iné deti, môže byť nástup do školy ľahší, keďže sa na školu tešia, chcú nadobudnúť nové vedomosti a neprekáža im prísnejší režim. 

Nástup do školy

Zväčša to býva vtedy, keď dieťa dosiahne 6 rokov. Sú ale aj výnimky, kedy dieťa nastúpi do základnej školy, keď má 5 rokov. Stáva sa to vtedy, keď je dieťa narodené v septembri a rodičia chcú, aby išlo do školy zo svojimi rovesníkmi. Treba na to ale posudok od psychológa. Dieťa môže nastúpiť do školy j vtedy, keď má 7, alebo 8 rokov. To nastáva, keď dieťaťu zle vychádzajú roky, alebo má odklad školskej dochádzky.

Čo treba vedieť?

1. informácie o sebe - Najdôležitejšie je, vedieť základné informácie o sebe. Ako sa dieťa volá, meno a priezvisko, kde býva, na akej ulici a koľko má rokov.

2. informácie o rodine - Vedieť pomenovať členov rodiny, povedať ich mená, kde pracuje otec a mama a čo robia súrodenci.

3. orientácia v priestore - Poznať svoju adresu, poznať cestu domov zo školy, vedieť sa orientovať v rámci svojho bydliska, poznať základné budovy- škola, materská škola, obchod, lekár, autobusová zastávka, polícia a iné.

4. základy cestnej premávky - Rozlíšiť základné dopravné prostriedky, vedieť ako sa správať v dopravných prostriedkoch, vedieť na čo slúži lístok a kde ho kúpiť, ako prechádzať cez cestu, kde je vpravo a kde vľavo a poznať základné značky.

5. sebaobslužné činnosti - Vedieť sa sám obliecť, ísť na WC, napiť sa, najesť sa, umyť si ruky, upratať si po sebe, zaviazať si šnúrky a umyť si zuby.

6. profesie - Poznať základné profesie, vedieť ich pomenovať podľa obrázku, vedieť povedať čo robia a kde sa spomínané profesie dajú nájsť.

7. základy živej a neživej prírody - Rozlíšiť živú a neživú prírodu, poznať základné farby, pomenovať základné kvety a stromy, poznať režim dňa, mať základné znalosti o vesmíre a kolobehu vody a pomenovať základné zvieratá.

8. ľudské telo - Poznať časti ľudského tela, poznať základné orgány a na čo slúžia a ako sa chrániť pred chorobami.

9. jazykové znalosti - Viesť dialóg a monológ, správne vyslovovať hlásky, vedieť pozdraviť, poprosiť a poďakovať.

10. grafomotorika - Kresliť postavu a základné geometrické tvary, správne držať ceruzku a správne sedieť za stolom pri kreslení.

Je jasné, že dokonale ovládať všetky tieto veci nebude žiadne dieťa. Je ale veľmi dôležité, aby dieťa malo aspoň základné poznatky z každej tejto oblasti. Čím viac bude dieťa vedieť, tým ľahší a prirodzenejší bude nástup do školy a zvládanie náročnejších úloh.