Narodenie dieťaťa

Príchod na svet nového človiečika je vždy zázrak, ktorému predchádza pôrod spájaný so  zdravotnými rizikami. Je úplne jedno, či žena rodila v dávnej minulosti, alebo pôrod prebieha v súčasnosti.

maternity 06 1200x800

Pôrody v minulosti

V dnešnej dobe je úmrtnosť novorodencov a rodičiek veľmi nízka predovšetkým vo vyspelých krajinách. Nebývalo tomu vždy tak. Ešte v období pred zavedením modernej ochrany pred počatím, existovali viacdetné rodiny, približne s piatimi až desiatimi deťmi.  

Antikoncepcia v minulosti bola známa, ale mnohokrát nezmyselná. V starovekom Egypte ženy používali niekoľko druhov antikoncepčných metód. Z tých absurdných je určite metóda, podľa ktorej sa mal trus od krokodíla vkladať do vagíny. Vyrábali sa tampóny z rôznych rastlín, ako napríklad roztlčené granátové jablka, ktoré sú prirodzeným zdrojom estrogénu. Ako vnútromaternicové telieska sa poslúžili malé kamienky.

Vráťme sa do minulosti, kedy  pôrod bol vysoko rizikový pre matku aj dieťa. Jedným z dôvodov boli nevyhovujúce hygienické podmienky, v horšom prípade rodička porodila sama. Väčšinou však k pôrodu privolali babicu  - pôrodnú babu. Táto služba  či remeslo, sa považuje za jedno z prvých povolaní, ktorého sa chytili ženy.  Pôrodná baba prichádzala k rodičke domov, kde jej pomohla priviezť na svet dieťa. Tento spôsob pôrodu bol až do začiatku 18. storočia.

Rozvojom medicíny v priebehu 18. A 19. Storočia sa pôrody stále viac premiestňovali do ústavov, kde na budúce matky dohliadali vyštudovaní lekári. Úmrtnosť rodičiek ako aj detí,  bola v nemocniciach vyššia, než pod dohľadom babíc. Na príčine boli lekári, ktorí nedodržiavali dostatočnú hygienu a z operačnej miestnosti rovno išli odrodiť. Na neumytých rukách preniesli rôzne baktérie, ktoré zabili matku či dieťa. K objavu spôsobu prenášania mikrobiálnych pôvodcov infekcií došlo až v polovici 19. Storočia, ktorý zaznamenal pokrok v zdravotnej starostlivosti vo všeobecnosti. K ďalšiemu progresívnemu napredovaniu v medicínskych metódach  došlo 20. Storočí. Úmrtnosť matiek a detí sa výrazne znížila vďaka dostupnosti zdravotnej starostlivosti.  Zásadný zlom nastal aj rozvojom antikoncepčných metód. V priebehu 30. Rokoch 20. Storočia sa začali vo veľkom produkovať tenké latexové prezervatívy a o tridsať rokov neskôr bola objavená antikoncepčná tabletka pre ženy.

Pôrody v súčasnosti

 Na Slovensku sa narodí okolo 55 000 novorodencov za rok a väčšina z nich príde na svet v nemocniciach za pomoci pôrodníka. V súčasnosti sa objavuje pri žene aj dula, ktorá je oporou rodičiek v nie príliš príjemnom nemocničnom prostredí. Svojou prítomnosťou na pôrodnej sále poskytuje rodičke emocionálnu a psychickú podporu a uvoľňuje napätú situáciu. Dula plní dôležitú funkciu „sprievodkyne“ pred, počas a po pôrode ženy. Dokáže pomôcť pri výbere spôsobu pôrodu a pôrodnice. Citlivým prístupom matku pozitívne motivuje v šestonedelí a nasmeruje ju v starostlivosti o dieťatko a v dojčení. Z prieskumov vyplýva, že prítomnosť duly pri pôrode dokáže znížiť počet cisárskych rezov o 50%, skrátiť dĺžku prvej  (otváracej) doby pôrodnej  v priemere o 25% a v neposlednom rade užívanie liekov proti bolesti.

 V súčasnosti sa objavuje aj záujem o domáce pôrody, ktoré u nás nie sú legislatívne podchytené a zároveň súčasní gynekológovia s nimi nesúhlasia. Mnohé prieskumy zaoberajúce sa spôsobom pôrodu potvrdili, že súčasný stav pôrodníctva sa zameriava výhradne na fyzické zdravie nastávajúcej matky a jej dieťaťa. Čo je svojim spôsobom  správne, ale je nutné vytvoriť aj atmosféru a prostredie, ktoré ovplyvňuje psychiku ženy a nepriamo novorodenca. Prítomnosť otecka pri pôrode, nie je vždy zárukou pokojnej atmosféry. Toto môže splniť  dula, alebo častejšie spomínaný domáci pôrod.

Domáci pôrod je legislatívne upravený napríklad u našich susedov v Maďarsku,  Rakúsku a v Poľsku. Bez právnej úpravy zostávame na Slovensku a v Českej republike, kde sa teší veľkému záujmu. Pri domácom pôrode je nevyhnutná prítomnosť samostatnej pôrodnej asistentky, ktorej môže po psychickej stránke vypomáhať dula a tak vytvoriť dobrú atmosféru. Ich nedostatočná sieť a nepreplácanie služby zdravotných výkonov hradených z verejného zdravotného poistenia len sťažujú situáciu. Pôrodné  asistentky poskytujú  aj starostlivosť o ženu a dieťa v domácom prostredí v období šestonedelia. Ich úlohou je aj sledovanie zavinovanie maternice, krvácanie matky, sledujú známky infekcie u dieťaťa, alebo pomáhajú predchádzať problémom s dojčením. Ak sa žena rozhodne pre pôrodnú asistentku je dôležité aby bola nízkoriziková ( očakávané jedno dieťa, predpokladaný pôrod hlavičkou dolu, žiadne pridružené choroby - vysoký krvný tlak, cisársky rez, diabetes mellitus, a pod.), nemala gynekologické problémy a, aby  nezatajovala dôležité informácie súvisiace  s tehotenstvom či pôrodom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.