Barokový Olomouc – metropola Hané

Napísal Michaela Conzarová 12. jún 2017

Obdobie baroka je fenomén pre architektúru, ktorá je typická pre české krajiny. V barokovom slohu boli postavené veľkolepé sakrálne budovy a paláce. Okrem miest sa ujal tento štýl aj na vidieku, kde ho chodia obdivovať turisti z celého sveta.

olomouc horne nam

Všimol si to i turistický sprievodca Lonely  Planet, ktorý Olomouc označil dokonca  ako jedno z najmenej docenených miest v Českej republike a zaradil  ho medzi TOP 10 turistických destinácií, ktoré by nemali minúť pri návšteve Európy. Olomouc sa totiž môže svojou krásou smelo zmerať nielen  s Prahou, ale i mnohými vyhľadávanými  turistickými cieľmi  v Európe. Pestrá minulosť v nej zanechala veľkolepú kolekciu historických skvostov, ktorá z Olomouca urobila po Prahe druh najväčšiu  pamiatkovú rezerváciu v Čechách.

V období baroka bol Olomouc najvýznamnejším mestom Moravy, preto sa na námestí zachovalo množstvo pamiatok, ktoré budú najväčším lákadlom počas vašej prechádzky mestom. Bola tu druhá najstaršia univerzita v českých zemiach. K tomu sídlo biskupov a od roku 1777 arcibiskupov. Po tridsaťročnej vojne mesto obnovovalo domy, kostoly (sv. Michala, chrám Panny Márie Snežnej)  a fontány k  oslave Boha. Preto nové stavby aj rekonštrukcie boli barokovo opulentné.

Pamiatka UNESCO – Stĺp najsvätejšej Trojice

Trojičný stĺp je zapísaný od roku 2000 do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.  Ide o najväčšie zoskupenie barokových sôch v rámci jednej skulptúry v strednej Európe. Stĺp meria 32 metrov a v jeho spodnej časti sa nachádza sezónne prístupná kaplnka. Sochársku výzdobu tvorí 18 sôch svätcov, 12 figúr svetlonošov a 6 reliéfov s apoštolmi. Súsošie Nanebovzatie Panny Márie je umiestnené v strednej časti a na vrchole žiari súsošie Najsvätejšej Trojice.  Vysvietenia stĺpu sa v roku 1754 osobne zúčastnila cisárovná Mária Terézia so svojim manželom Františkom I. Lotrinským. Vedľa neho sa nachádza o niečo starší, ale menší Mariánsky stĺp. Obidva stĺpy vytvoril architekt a kamenár Václav Render.

Arcibiskupský palác

Olomoucký arcibiskupský palác patrí medzi významné ranobarokové stavby na Morave.  Vznikol podľa projektu talianskych architektov Filiberta Lucheseho a Giovanniho Pietra Tencally na mieste staršieho renesančného paláca.  Dlhá uličná fasáda má bohato členené priečelie s tromi portálmi. Vo vnútornej dispozícii podtrhuje palácový charakter stavby monumentálne schodište a slávnostné sály. Biskupská rezidencia prešla mnohými prestavbami, na ktorých sa zúčastnili poprední európski architekti a umelci. V rezidencii , kde bývalo mnoho významných panovníckych návštev, zasadol na cisársky trón roku 1848 František Jozef I.

Svatý Kopeček pri Olomouci

Od roku 1995 je pútnický chrám povýšený na baziliku minor. Je to vrcholné dielo moravského baroka  a vznikalo podľa návrhu cisárskeho architekta Giovanni Pietra Tanecally, ktorý prestavoval v Olomouci kostol. Sv. Michala, Arcibiskupský palác a Kláštorné hradiská. 

Barokové fontány

Olomoucký súbor veľkých barokových fontán je dekorovaný sochárskou výzdobou. Ide o unikát, ktorý dokonale symbolizuje  hrdé zmŕtvychvstanie mesta ťažko zničeného švédskymi vojskami. Jednotlivé fontány sú pomenované po antických hrdinoch.

ĎALŠIE TIPY, KTORÉ BY STE NEMALI OBÍSŤ

Orloj

Svetovou raritou je Olomoucký orloj, monumentálne hodinárske a astronomické dielo stredoveku, od 15. storočia je stálou súčasťou severného priečelia radnice. Do dnešnej doby prešiel mnohými úpravami, mal podobu gotickú, renesančnú i barokovú.  Dnešná kuriózna podoba orloja v poňatí socialistického realizmu  v ničom nepripomína jeho dávnu históriu, ani umeleckú a vedeckú hodnotu, ba ani bohatstvo pohyblivých figúr, ktoré v minulosti za sprievodu hudobnej produkcie priťahovali svojou farebnosťou.  Napriek tomu archívne pramene a múzejné zbierky vypovedajú dnes o tom, čím orloj udivoval  už od 15.st.oročia.  Kohút je dielom Jana Linka a jeho pozdrav môžeme počuť vždy po odohratí zvonkohry. Orloj hrá iba o dvanástej hodine

Mozart v Olomouci

Václavskému návršiu dominujú štíhle veže katedrály sv. Václava a priľahlé paláce na mieste niekdajšieho  Olomouckého hradu. Roku 1306 práve na tomto mieste vymrel po meči slávny rod Přemyslovcov. Mladý W.A.  Mozart tu zložil v roku 1767 svoju šiestu symfóniu F-dur. Za zmienku stoja múzea. Arcidiecézne múzeum svojim zameraním ojedinelé múzeum v strednej Európe dokumentuje duchovnú kultúru olomouckej diecézy. Bolo založené v roku 1997 ako súčasť múzea moderného umenia. Ide o prvé duchovné orientované múzeum v Čechách.  Vlastivedné múzeum ocenia rodiny s deťmi, najmä pre novovytvorenú interaktívnu expozíciu Príroda Olomouckého kraja.  Veterán aréna je zaujímavé múzeum historických automobilov a je najväčším  súkromným verejne  prístupným múzeom,  jediné svojho druhu v ČR.

UŽITOČNÝ TIP

Kto chce ušetriť a veľa vidieť môže si kúpiť Olomouc region  Card , 48 hodinovú za 240  Kč alebo 5-dennú za 480Kč. S kartou spoznáte všetky krásy  Olomouckého kraja, zadarmo  navštívite hrady, zámky, múzea a iné pamätihodnosti. NebudeTE musieť zháňať lístky na mestskú dopravu v Olomouci, ušetríte v aquaparkoch a iných športových a rekreačných zariadeniach, miniete menej v reštauráciách a za ubytovanie. Toto všetko získate za jednorázovo vydanú čiastku – cenu Olomouc region Card. Už pri návšteve niekoľkých turistických cieľov ušetríte viac peňazí, ako vás karta stála.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.