Kráľovské bohatstvo: spoznajte banícke mestá

Napísal CzechTourism 01. august 2016

Viete, čo majú spoločné Jihlava, Jáchymov a Kutná Hora? Ide o takzvané banícke mestá, ktoré vznikli v miestach ťažby drahých kovov. Výnosy z tejto ťažby boli hlavným príjmom českých kráľov, boli to zároveň aj kráľovské mestá...

Kráľovské mestá boli chránené osobitnými výsadami a súčasne mestá oplývajúce veľkým bohatstvom, ktoré sa dodnes odzrkadľuje v ich vzhľade. Vydajte sa za poznaním kráľovského bohatstva nielen z doby Karola IV.!

Kutnohorské poklady
Kutná Hora, ktorá bola vďaka ťažbe striebornej rudy a razbe pražských grošov ekonomickým centrom štátu, bola kedysi nazývaná striebornou pokladnicou českého kráľovstva. Sebavedomie, ambície a peniaze kutnohorských mešťanov umožnili vzniknúť množstvu architektonických skvostov, a dnes je mesto jednou z dvanástich pamiatok UNESCO v Česku. Za pozornosť nestojí len gotický Chrám svätej Barbory, spleť úzkych stredovekých uličiek alebo jezuitský kampus, v ktorom sídli Galéria Stredočeského kraja, ale aj České múzeum striebra. Čaká tu na vás numizmatická lahôdka – prehliadka mincí, ktoré sa v Kutnej Hore razili, ako aj prehliadka stredovekej striebornej bane. So svietidlom, helmou a baníckou halenou sa prejdete podzemím povestného strieborného mesta a uvidíte repliky pôvodných ťažných strojov na konský pohon.

Záhada jihlavského podzemia
Symbolickou pokladnicou plnou drahých kovov bývala aj Jihlava. Výlet si môžete spestriť návštevou Múzea Vysočiny, kde podzemie stredovekého domu pripomína starodávnu baňu, a nachádza sa tu aj expozícia baníctva a mincovníctva na Českomoravskej vrchovine. Pravým pokladom a magnetom pre turistov je druhý najväčší podzemný labyrint v Česku, ktorého 25 kilometrov dlhé chodby sa tiahnu pod historickým centrom mesta. Jedenásť metrov pod povrchom zeme sa nachádza svetový unikát – záhadná svietiaca štôlňa. Keď sprievodca zhasne všetky lampy, namiesto očakávanej hlbokej tmy vás obklopí zvláštne šero. Či je zdrojom podivného jasu paranormálny jav, či náter na stenách, musíte odhaliť sami.

Prehliadky podzemia s pivom a strašidlami
Celkovo najrozsiahlejší podzemný labyrint Českej republiky sa nachádza v Znojme. Znojemské podzemie, budované od 13. do 17. storočia, dnes patrí k historickým pamiatkam európskeho významu. Z takmer tridsiatich kilometrov mimoriadne spletitých a neprehľadných chodieb, vedúcich často i v štyroch poschodiach nad sebou, môžete prejsť zhruba tisíc metrov dlhú trasu vrátane okruhu s rozprávkovým až hororovým ladením.
V juhočeskom Tábore sa môžete prejsť prepojenými stredovekými podzemnými priestormi domov v okolí Žižkovho námestia, na prehliadku láka aj historické podzemie v Plzni. Z bezmála 18 kilometrov chodieb prejdete asi 800 metrov dlhý okruh, vďaka množstvu archeologických nálezov sa oboznámite s históriou mesta a spoznáte jeho každodenný stredoveký život. Zastavíte sa aj pri základoch vodárenskej veže, technickej pamiatke z prvej polovice 16. storočia. Navyše každý, kto už dosiahol vek 18 rokov, získa pri prehliadke poukaz, ktorý potom môže vo vybratých plzenských reštauráciách vymeniť za pohár ležiaka Pilsner Urquell!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.