Hustopeče ideálne miesto na výlet

Napísal Michaela Conzarová 06. apríl 2015

Kto má rád výlety a chce spoznávať nové miesta, atraktívne oblasti, vynikajúcu gastronómiu, turistické a cyklistické chodníčky, či sa rád kúpe...


... a preháňa v toboganoch má šancu také niečo spoznať a zažiť v našej bohatej ponuke.

Hustopeče región vína a cykloturistiky

Len zopár kilometrov od Bratislavy, u našich susedov v srdci južnej Moravy vás čakajú atrakcie, o akých sa vám ani nesnívalo. Hustopeče ponúkajú atraktívne výlety s mandľovými špecialitami aj vďaka miestu a klimatickým podmienkam. Táto oblasť je najteplejšia a preto sa tam darí pestovaniu vinnej révy a mandliam.

Hustopeče je späté aj s významnými historickými osobnosťami. Za zmienku stojí svetoznámy maliar Alfons Mucha a náš prvý českoslovenký prezident T. G. Masaryk. Na jeho počesť, bol v roku 2009 otvorený náučný chodník pod názvom  naučná stezka Masaryk a Hustopeče, ktorý sleduje najvýznamnejšie miesta v čase, keď tu pôsobil.

Do mandľových sadov na koči

Neďaleko Brna v mestečku Hustopeče sa nachádzajú mandľové sady. Sú len na skok z centra. Môžete ísť pešo, na bicykli a kúsok sa dá odviezť aj na koči ťahaných koňmi. Po ceste natrafíte  na farmy plné nádherných koní, na ktorých si môžete aj zajazdiť, deti sa určite potešia pohľadom na kozičky, sliepky, kohútov, lamy a iné zvieratá.

Potom vás čaká výstup na kopec Hustopečský starý vrch, ktorý zdolajú aj skoršie narodení, ak si vezmú  outdorové paličky. Na samom vrchu sa nachádza rozhladňa vysoká 17,4 m. Naskytne sa vám panoramatický pohľad na okolité dedinky a prekrásnu prírodu s rozkvitnutými mandľovými sadmi.


História pestovania mandlí siaha až do 17.storočia. V dobe najväčšieho rozmachu, v 60-tych rokoch minulého storočia tu rástlo 50 tisíc  stromov.  Pestovanie mandlí sa však stalo neekonomickým  a sady sa postupne zmenšovali. Po roku 1989 nebol záujem o sady.  V súčasnosti sa tu nachádza 850 mandľovníkov a jeden deň v roku sa tu konajú Slávnosti mandlí, kedy môžete ochutnať mandľové špeciality a taktiež na trhoch si kúpiť rôzne výrobky z mandlí. Najznámejšia je Hustopečská mandlovice,  ktorá  patrí medzi najobľúbenejšie regionálne destiláty, ktorú môžu návštevníci južnej Moravy ochutnať. Priaznivci sladkých tónov osloví novinka v podobe unikátneho likéru Hustopečská kávová mandle. Gurmán si pochutná aj na vysoko kvalitnej Hustopečskej mandlovej káve pochádzajúcej z domácej pražiarne.

Chcete sa vykúpať vo víne?

Ak chcete zostať v mestečku Hustopeče aj cez noc, v ponuke je niekoľko hotelov, v poslednom čase je však najväčší záujem o moderný Wine Wellness Hotel Centro. Okrem elegantných izieb, aj mezonetových,  asi najviac zaujme Kúpeľné centrum so saunovým svetom, masáže odborných masérov, soľný kúpeľ, či Kneippova vínna terapia alebo zábaly s vínnou kozmetikou. Vaše telo i myseľ si naozaj oddýchnu a keď k tomu pridáme výbornú gastronómiu v hoteli, už niet čo dodať.

Najväčšie atrakcie zažijete v Aqualande Moravia

Na druhý deň sa môže celá rodina, alebo zamilovaná dvojica vybrať do najväčšieho Aqualandu pod slnkom pod názvom Aqualandia MoraviaForum Romanum wellness. Či v zime, či v lete, čaká na vás veľké množstvo atrakcií pre celú rodinu. Pre deti sú na programe animácie, kúpanie sa v niekoľkých bazénoch, kde nechýbajú šmykľavky a iné atrakcie. Tí, ktorí milujú adrenalín si určite prídu na svoje v toboganoch, ktoré nenájdete nikde na Slovensku alebo v Čechách - U rampa v dĺžke 63 m, Yellow crash uzavretý tobogan v dĺžke 94 m ,Kamikadze, Supercrater s kruhovou nádržou 101 m,  Magic hole 125 metrový tobogan,  Blue trio tobogan s dĺžkou 143 m a mnoho ďalších sú príjemným spestrením i pre dospelých počas celého dňa.


Vo Forum Romanum sa nachádza 24 saun a procedúr, nechýba kryokomora, masáže, či hammam procedúry, kde sa prenesiete do minulých storočí rímskej ríše a necháte sa  rozmaznávať  rôznymi rituálmi. A keď na vás príde hlad,  môžete si vybrať zo širokej palety vynikajúcich jedál.

Treba pripomenúť, že v relaxačných bazénoch a wellnesse využívajú geotermálnu vodu z hĺbky 1450 metrov, ktorá má vysoký obsah minerálnych látok. Je vhodná k liečbe chorôb pohybového aparátu, močových ciest, kožných a ženských problémov.

Výlet do Hustopeče určite bude stáť za to a nezabudniteľné zážitky vás možno prilákajú aj na repete.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.