Letné cestovanie...

... za kulinárskymi zážitkami a prírodnými krásami na Slovensku a v Rakúsku. Sú ideálnym povyrazením  nielen pre rodiny s deťmi, ale pre všetky vekové kategórie.


Ak sa rozhodujete, kam sa na Slovensku vybrať na krátku dovolenku, víkend či výlet, máme pre vás zaujímavý tip – Tekov, región v okolí mesta Levice.

Tekovský región je krásny kút Slovenska s úrodnými lánmi, nekonečnými vinicami, lúkami, kde ešte nájdete pasúce sa kravy, rázovitými dedinkami so starými vinárskymi domčekmi - hajlokmi. Je známy pestrofarebnými a bohato vyšívanými krojmi z Čajkova, v ktorých babičky ešte aj dnes chodievajú v nedeľu do kostola.  Nájdete tu romantické zákutia, čarovné miesta na oddych,  kus histórie - Levický hrad, Skalné obydlia Brhlovce je jedinečná historická pamiatka, ktorú nájdete v centre v pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry v uličke „ Šurda “; ale môžete si užiť aj zábavu na kúpalisku s toboganom.

Obec Rybník -  milovníci vína by nemali obísť túto obec. Nájdu tu krásne staré pivnice a „hajloky“ typické vinárske domčeky. Miestni vinári im radi nalejú vychýrené vína, ktoré tu sami dorábajú. Cennou historickou pamiatkou je kostol zo 17. storočia, ktorý postavili za panovania Márie Terézie a za návštevu stojí aj dobovo zariadený Ľudový dom s ukážkami bohato vyšívaných tekovských krojov.  Mnohé babičky z Rybníka chodia oblečené v kroji ešte aj dnes. Ľubica Chlebová z neďalekého Čajkova (na snímke) má doslova zlaté ruky a vyšíva bohato zdobené kroje vo voľnom čase. Typický ženský čepiec so stovkami gorálikov a „brngadiel“ vyšije asi za tri týždne.

Miestne špeciality – ak ich chcete ochutnať, máte možnosť napríklad na Pukanských remeselníckych trhoch   na každoročnom festivale ľudových remesiel, folklóru a tradičnej gastronómie v Pukanci.  Nechýbala medzi nimi ani rodina Struhárová, ktorá je známa svojimi vychýrenými  párancami. Recept na toto typické pukanské jedlo nám prezradila najstaršia z rodiny Mária Struhárová (na snímke).

Párance

Potrebujeme: 1 000 g múky, 4 dcl vody a soľ podľa chuti. Suroviny dobre vymiesime a z cesta urobíme bochník. Z neho vytvarujeme dlhšie pásy, z ktorých sa prstami trhajú trhance. Varia ich v slanej vode a podávajú naslano s opečenými a popučenými zemiakmi v šupke, alebo s čerstvým tvarohom a cukrom, poliate maslom.

Margita Ilona – horúce leto láka k vode, rodiny s deťmi radi využijú kúpaliská. Nájdete ich aj neďaleko Levíc v rekreačnom zariadení Margita – Ilona, ktoré leží na rozhraní Podunajskej nížiny a Štiavnických vrchov. Okolie tvorí pahorkatina vhodná na nenáročné prechádzky. Ubytovanie ponúka viacero penziónov v okolí, autokemping. Na kúpanie môžete využiť štyri bazény, deti určite využijú obľúbený tobogán a súčasťou komplexu sú aj športoviská.

Otvorené letná sezóna
: denne 9.00 – 19.00
Vstupné: celodenná vstupenka  1,50 € -  4  €  rodinná vstupenka 9 € - 12,50 €


Mostviertel
Mostviertel je časť Dolného Rakúska plná lákadiel. Lákavý je rozdiel medzi jemným zvlneným krajom na juh od Dunaja a divoko romantickým svetom hôr. Hlavné mesto Dolného Rakúska St. Pölten očarí barokom, Art Nouveau a modernou architektúrou. Pôžitkárov rozmaznáva Mostviertel hruškovými muštami, elegantnými vínami, špecialitymi z divokých plodov aj tradičným mostviertelským syrom, tzv. Schofkas. Národné parky, vodopády, pralesy, divoké Alpy, rokliny, tri prírodné parky, kde živo cítiť dejiny kováčov, uhliarov a zvážačov dreva, ale aj pútnické cesty ako známa Via Sacra vedúca do Mariazellu. To všetko tu čaká na výletníkov

Tipy:

Muštová cesta
200 km dlhá muštová cesta vedie krajom hruškových sadov. Pôžitkári alebo fajnšmekri ocenia mušty, lahodné destiláty a európskou raritou sú čisto hruškové mušty vyrobené z rôznych sort hrušiek.

Prírodný park Ötscher-Tormäuer
Skoro 2000 metrov vysoký Ötscher kraľuje najväčšiemu prírodnému parku Dolného Rakúska, ktorý je charakteistický svojimi tiesňavami a tzv. Ötschergräben, bizardnými skalami, vodopádmi a nádhernými turistickými chodníkmi.

Traisentaur Donaland
Mostviertelský cyklisticko-vínny región vzbudil medzinárodnú pozornosť najmä svojim elegantným Zeleným veltlínom, ktorý je charakteristický minerálnou stopou.

Záhrady Dolného Rakúska sú turistická platforma, ktorá zahŕňa cca 40 členov, ktorých spája fungovanie podľa ekologického princípu „príroda v záhrade“. Každoročne pripravujú pre svojich hostí množstvo podujatí, ktorých väčšina sa koná v období od júna do konca augusta. Počas sezóny sa na príprave bohatého programu podieľa až 70 záhrad, hostincov a poskytoveteľov tzv. „izieb pre pôžitkárov“ (ubytovacie zariadenia typické tým, že používajú iba materiály a produkty z daného regiónu).

Raj na dosah ruky
Spoločne prevzali iniciatívu v záhradnom turizme a pripravili sériu atraktívnych podujatí, ktorých vyvrcholením sú noci splnu 22. júla a 21. augusta. Všetko s cieľom poskytnúť svojim hosťom pôžitkársky oddych pod mottom „Raj na dosah ruky“. Na návštevníkov čakajú akcie ako Grilovacie večery v záhradách, Rustikálne pikniky v parkoch, osviežujúce bylinkové drinky a koktejly na záhradných terasách alebo rafinované gurmánske menu podávané uprostred viničov. Pri tvorbe menu a výbere produktov zohráva dôležitú úlohu sezónnosť a regionalita.

Nová ponuka pre turistov
Tento rok sa záhradná iniciatíva po prvýkrát spojila s najlepšími Heurigen (dolnorakúske sezónne pohostinstvá s lokálnymi vínami a domácimi špecialitami predovšetkým studenej kuchyne). Počas júlovej a augustovej splnovej noci si môžu výletníci vybrať z honosnej ponuky grilovania,  špeciálnych prehliadok so sprievodcami, romantických piknikov pri splne a excelentných kulinárskych zážitkov pri svetle sviečok, ktoé poskytnú pôžitok pre všetky zmysly a pre celú rodinu.

Viac info o termínoch a ponuke podujatí:a www.gartensommer.info


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.