Pozvánka za históriou a oddychom

Napísal Michaela Conzarová 08. október 2012
U našich južných susedov  sa ocitnete v stredoveku, v múzeu hračiek, ktoré poteší malých aj dospelých a,  zážitkové kúpele čakajú na rodičov s deťmi.


Stačí zájsť len niekoľko kilometrov k našim južným susedom do Maďarska. Turistický región Stredné Zadunajsko neďaleko Bratislavy ponúka pre menších i tých väčších návštevníkov množstvo zaujímavých atrakcií.

Prechádzka v stredoveku
Štvorhviezdičkový hotel Kapitány Wellness , v ktorom vás budú rozmaznávať vírivkami, bazénmi pre dospelých i detí, saunami a nádherným výhľadom na stredoveký hrad Sumeg, vám ponúkne aj atraktívny program na hrade. Ten patrí medzi najkrajšie a najzachovalejšie hrady Maďarska. Najstaršia časť pochádza z roku 1260. Od roku 1957 začali s rozsiahlou rekonštrukciou. Od roku 1989 je hrad v súkromných rukách a odvtedy sa kvalitne udržuje. Sú tam aj stále expozície ako pekáreň, kolárska dielňa,  kováčska dielňa a mučiareň.  Nádherný program umožní návštevníkom preniesť sa o niekoľko storočí späť. V rytierskej sále fascinujúce predstavenie širokého repertoáru španielskej jazdeckej školy vás doslova ohúri. Divoké kone,  vynikajúci jazdci, neúnavní šermiari a bojovníci s mečmi, žonglérske kúsky. Keď sa  oči nasýtia, premiestnite sa do pivnice hradu a nasýti sa aj vaše bruško. Tak ako kedysi hradní páni, aj vy budete jesť v stredovekých tradíciach, bez príborov, len rukami. Obsluhovať vás budú jazdci a šermiari, sú obdivuhodní po výkone , akí museli predtým podať. Husacie stehno, zemiak v šupke, kapustový šalát, stoja za to a keď  vám do toho vyhrávajú cigánski primáši so  skupinou, chutí ešte lepšie.

Foto: Michaela Conzarová 

Ďalšie info: www.hotelkapitany.hu, www.sumegvar.hu


Múzeum hračiek
Starobylé mesto Székesvehérvár /Stoličný Belehrad/ je jedno z najstarších maďarských miest, ktoré bolo založené Maďarmi okolo r. 970. Počas vlády zakladateľa štátu kráľa Štefana I. sa mesto stalo centrom krajiny, kráľovskym sídlom. Svätý Štefan tu dal postaviť svoj súkromný kostol, neskorší korunovačný chrám, kráľovskú baziliku, ktorej ruiny dnes uschováva Záhrada stredovekých  ruín nachádzajúca sa v centre mesta. Korunovali tu 43 uhorských kráľov. Mesto sa rozvíjalo veľkými krokmi najmä v 15. Storočí za panovania kráľa Mateja Korvína. Centrum si zachovalo stredovekú štruktúru ulíc, jeho ozdobami sa stali najmä barokové kostoly, budovy a paláce v rokokovom štýle. V súčasnosti je Székesfehérvár najvýznamnejším mestom Regiónu stredného Zadunajska. Vaše deti určite zaujme Múzeum hračiek Hetedhét Játékmúzeum. Dievčatká a malé slečny určite upútajú bábiky a ukážky miniatúrnych izbičiek so starým nábytkom, knižníc,  kuchýň, spální, kúpeľní, lekárskych ordinácií, celkom zariadených trojposchodových meštianskych domov. Piplavá práca starých majstrov vyráža dych aj dospelým. Múzeum založila pani Moskovszká, ktorá zbierala bábiky 70 rokov.

Foto: Michaela Conzarová  

Ďalšie info: www.szekesfehervar.huwww.hetedhetmuzeum.hu


Bazén pre bábätká
Liečebné a termálne kúpele Agárd dostali v máji 2012 do vienka vonkajší, viacgeneračný zážitkový bazén, v ktorom je voda rozdelená do viacerých častí pre deti aj dospelých. Pre deti je bazén s tromi hĺbkami 0-30 cm pre najmenšie bábätká, 30 cm a vyššie pre trojročné deti a 60 cm pre staršie deti, samozrejme aj závislé na ich výške. Nechýbajú tobogany, jaskyne, šmykľavky, vodopád. Detské ihrisko je samozrejmosťou, nechýbajú  špeciálne zariadenie na rôzne lezenia, preliezania. Detváky sa majú možnosť vyšantiť do vyčerpania. Kiež by podobné zariadenia vyrastali aj u nás... Kúpele sú otvorené počas celého roka. Voda s teplotou 55 st. Celzia vyvierajúca z tisíc metrovej hĺbky v údolí Bika-volgy má veľmi priaznivé účinky na liečbu porúch pohybového ústrojenstva a gynekologických ochorení.
Ďalšie info: www.agarditermal.hu


Západ slnka z vírivky
Velence Resort &Spa****superior-Hotel je rajom jazera Velencei, otvorili ho v roku 2009 a je zaradený do kategórie 4*. Disponuje wellness oddelením a konferenčnými sálami v prekrásnom prírodnom prostredí. V hoteli je k dispozícií 152 superior, 25 superior plus izieb a dve izby pre telesne postihnutých a 4 apartmány. 96 superior izieb sú rodinné s možnosťou prepojenia. Patrí medzi zriedkavých wellness hotelov, ktoré majú vlastnú pláž aj studňu liečivej vody. Tieto prírodné danosti dopĺňajú kvalitnými službami: kulinárne zážitky, exkluzívne procedúry, zaujímavé programy a pozoruhodností v okolí. Získali ocenenie Najlepší wellness hotel na vidieku r. 2010. Od minulého roka patria aj do siete Dino Klub-u, služieb pre deti. Upozorňujeme na atraktívne bazény, ktoré hrajú večer množstvom farebných svetielok, veľkú rôznorodosť saun. No a neopakovateľný pohľad na západ slnka z vírivky je na nezaplatenie. Chrbát vám láska a masíruje tok vody a pohľad a dušu hladká prírodný úkaz. Raj na zemi.

Ďalšie info: www.velencespa.com




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.