Národný park Nambung

Západná Austrália očarí zaiste každého milovníka divokej prírody, nádherných pobrežných scenérií a pokojného životného štýlu.


Túto časť Austrálie navštevujú hlavne turisti, ktorým nechýba ruch veľkomesta a vyhľadávajú skôr idylickú dovolenku.  V hlavnom meste Perth, v úzkom centre narazíte na zachovalé budovy z koloniálnych čias a uchvátia vás mrakodrapy, ktoré vytvárajú podobnú scenériu mesta ako v Melbourne či  Sydney. Život tam však prúdi pomalšie. Prekvapí vás, že v relatívne  malom centre ťažko nájdete otvorene obchody po piatej hodine ako u nás... A to len preto, že väčšina Austrálčanov sa ponáhľa chytiť ešte „poslednú vlnu“ na oceáne, lebo Perth, je známy okrem iného aj najznámejšími oblasťami na surfovanie. Celé územie ponúka neobývané ostrovy, možnosť plávať s veľrybími žralokmi a delfínmi či pozorovanie migrujúcich veľrýb v oblasti Cape to Cape.

Milovníci dobrého vína, nesmú vynechať jednu z najstarších vinárskych oblastí Swan Walley a navštíviť ochutnávky vína v regióne Margaret River. Hlavne deti ale aj dospelých poteší továreň na výrobu čokoládových a cukrárenských produktov tak isto v oblasti Margaret River.

Zemepis do kabelky
- Mestom Perth preteká široká rieka Swan.
- Miernejšie počasie až subtropické majú južné oblasti. Veľmi teplé až tropické vo vnútrozemí a na severe.
- Horúce leto začína v mesiacoch december, január a február, mierna zima trvá od júna do augusta. Jarné obdobie (september, november) v je vhodné na pozorovanie rozkvitnutých divokých kvetín v buši. 

Tip na výlet: Pinnacles desert - Národný park Nambung

Na prvý pohľad vás ohúria vysoké vápencové stĺpy horčicovej farby, ktoré vytvorila sama príroda tisícročiami. Niektoré sú ostré ako hroty (Pinnacles - Skalné hroty), a dosahujú až 3,5 metra. Iné, pripomínajú náhrobné kamene či kupoly s rôznymi zvetranými otvormi. Vápenec, z ktorých sa vytvorili stĺpy,  bol vyplavený na súš a vznikol z pozostatkov mušlí z ranej doby Indického oceánu. Do dnešných dní vďaka systému pieskových dún,  v severnej časti neustále „vyrastajú“ z krajiny nové skalné hroty. Zatiaľ, čo južne položené stĺpy sú pieskovými dunami zakrývané. Najstaršia piesková duna Spearwood tvorí púšť Pinnacles a jej piesky sú žlté alebo hnedasté.

Život na púšti je čulý  vďaka nočným  živočíchom. V ranných hodinách na turistických chodníčkoch vidieť kengury, emu a počas dňa, sa v tieni ukrývajú plazy (varan Gouldov, pytón kobercový a iné). Púšť nie je ochudobnená ani o rastliny a stromy, typické pre túto oblasť.
Národný park Nambung je v súčasnosti najznámejšia turistická destinácia Austrálie. Prezrieť si ju môžete individuálne alebo organizovane, prostredníctvom  turistických agentúr. Okrem prehliadky skalných hrotov, môžete snowbordovať na dunách s bielym pieskom, ktoré sa nachádzajú v severnej časti Pinnacles desert.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.