Puszta plná prekvapení

Cestou do Národného parku Hortobágy v puszte si spravte prestávku na obed za Budapešťou v Lazár Lovaspark.


Jazdecký park založili bratia Lazarovci, maďarskí šampióni v jazde s konským záprahom. V roku 2007 bol jazdecký park medzinárodne ocenený za svoje služby. Pri príchode vám ponúknu maďarskú ovocnú pálenku, pre deti nealkoholický nápoj a čerstvo napečené pagáčiky, ktoré potešia malých aj veľkých. Pri chutnom obede vám vyhráva nevtieravo cigánska kapela a celý gurmánsky zážitok uzatvára pekné prostredie. Okrem jazdy na koňoch v parku, môžete absolvovať prechádzku lesom a deti poteší hospodársky dvor so zvieratami, ktoré sú typické pre tento región.

Viac: www.lazarlovaspark.hu

Národný park Hortobágy
Park patrí do zoznamu svetového dedičstva UNESCO a ide o jednu z najväčších chránených oblastí v Európe. Nachádza sa vo východnej časti Maďarska a tvorí ho nekonečná rovina popretkávaná trávnatou stepou, lúkami, pastvinami  ako aj mokraďami, rybníkmi a jazerami. Na puste máte tri styčné body, ktoré musíte navštíviť. Môžete ich poznávať peši, na bicykli, turistickým vláčikom  alebo na džípoch v safari parku.

Puszta safari poteší všetky vekové kategórie. Pohodlne sa veziete v džípoch a oddávate sa pohľadom na  šíre planiny, pôvodné divoké stepné zvieratá a vtáky. Cestou sa nachádzajú pozorovateľne, z ktorých sledujete potulujúce sa byvoly, divoké mongolské kone (Equus Przewalsky) a domestikovaný šedý hovädzí dobytok. Celá oblasť je bohatá na vtáctvo. Symbolom pusty Hortobagy je žeriav šedý, ktorý sa tu každú jeseň zastavuje v obrovských kŕdľoch cestou na juh,  a hniezdi tu aj drop, najťažší a najväčší lietajúci vták v strednej Európe.  Okrem voľne sa pohybujúcich zvierat sú vybudované prírodné voliéry pre dravce (vlk, šakal, líška a dravé vtáky), ktoré je možne vidieť blízko miesta na oddych a občerstvenie.

 

Dominantou malej obce Hortobagy je určite deväť oblúkový kamenný most ponad potok. V remeselnom dvore kúpite „hand made“ výrobky za veľmi dobré ceny a počas leta prebiehajú folklórne predstavenia v amfiteátri.

 

Tretím vyhľadávaným miestom na výlety je Puszta Hortobagy, kde letá sú horúce a zimy mrazivé. Výlet na vozoch pustou, s výkladom o zvieratách, ktoré tam žijú, predstavenia csikosov na havraních koňoch „nóniusz“ , pastierske múzeum a dobré jedlo v csarde, si určite nenechajte újsť!
Pustu v minulosti križovali bývalé obchodné a soľné cesty, pozdĺž ktorých sa tiahli hostince – CSARDY, vzdialené od seba asi 10 km.  Dnes sú niektoré z nich otvorené a ponúkajú tradičnú maďarskú kuchyňu z miestnych bio produktov. Okrem šedého dobytka na puste chovajú ovce so špirálovitými rohami „raczka“ a kučeravé svine „mangalica, ktorých mäso má nízky obsah cholesterolu a tuku.


Viac: www.hnp.hu
 



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.