Už žiaden stres!

Práve sviatky sú ideálnym časom pre oddych a načerpanie nových síl, preto neváhajte a využite príležitosť na relax.


Pripravili sme pre vás jednu z ďalších destinácii u našich južných susedov v Maďarsku, ktorá je bohatá na zážitkové kúpele, dobrú maďarskú kuchyňu a nemenej dôležité pamätihodnosti spojené s múzeami.

Kőszeg je malé mestečko, ktoré má históriu spojenú s tureckými nájazdmi a veľmi pekné okolie, ktoré je ideálne pre turistiku a cyklistické túry. Nachádza sa neďaleko rakúskych hraníc, na úpätí Kőszegského pohoria, na brehu rieky Gyöngyös. Z obranných dôvod tvorili mesto a hrad jeden celok od 13. do 18. storočia. Do mestského opevnenia boli zabudované bašty, brány a veže hradu. Hrad do dnešných dní nesie meno po Miklósovi Jurisicovi. Bol to hajtman, ktorý sa s malým množstvom obrancov, postavil na odpor šesťdesiat tisícovému vojsku tureckého sultána Sulejmana, v roku 1532. Mesto hrdinsky bránili 25 dní, až nakoniec prikročili ku kompromisu so sultánom. Dohodli sa, že vyvesia na hrade tureckú vlajku a Turci odtiahnu ďalej, bez zbytočného prelievania krve. Na pamiatku tejto udalosti, sa dodnes každý deň, vždy o 11. hodine doobeda, v Kőszegu rozozvučia zvony.
V hradných priestoroch sa nachádza múzeum venované Miklósovi Jursicovi, a usporiadajú sa tam pravidelné kultúrne podujatia. Od júna do septembra sa konajú Slávnostné hradné hry, prvý augustový víkend Renesančný festival a posledný septembrový víkend Tradičné stretnutie medzinárodných dychových orchestrov.

Hrad - otváracia doba:
Utorok až nedeľa: 10:00-17:00

 
Mesto má lichobežníkový pôdorys, s dvoma námestiami a kostolmi. Radnica je vyzdobená maľbami a stojí na historicky staršom námestí, kde sa nachádza aj renesančná budova s grafitovou výzdobou a múzeom farmácie. Renesančné dvory ponúkajú domáce prírodné produkty, suveníry a výrobky z byliniek, ktoré priamo pestujú v hradnej priekope. Povyše kostola na druhom, novšom námestí, sa nachádza vynikajúca reštaurácia Taverna Flórián Étterem so zaujímavým interiérom a príjemnou kvetinovou záhradou, obkolesenou hradným múrom.

„Dolce vita“
Výstižný názov, pre hyper moderné dizajnové wellnes centrum MJUS v Körmend. Relax sa tu spája s gurmánskym zážitkom ochutnávania talianskych kávových špecialít a zákuskov z vlastnej výroby. V centre sú k dispozícii bazény, masážne a saunové centrum, bio-kozmetické ošetrenie s kozmetickými výrobkami vlastnej výroby, ktorých základ tvorí tekvica.

 
A komu ešte nebolo dosť, nech skúsi navštíviť zážitkové kúpele v Szentgotthárd St. Gotthard Spa. Tieto kúpele majú veľký plavecký bazén, zážitkový kúpeľný raj pre deti s tobogánmi a pre najmenších, malé bazéniky. Sústava krytých bazénov, s rôznymi tryskami a vodnými prúdmi, sa nachádza v náručí mediteránskej záhrady. Nechýbajú ani sauny a horúce sedacie kúpele s výhľadom do vonkajšej záhrady.
 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.