Lyžovačka bez obáv o budúcnosť

Napísal Katarína Országhová 30. január 2011

Pri pracovných výkonoch, ktoré musí väčšina z nás každodenne podávať, je taká zlomená ruka alebo noha veľmi mrzutá.


A takéto úrazy sú teraz, v období lyžovačiek, zvlášť aktuálne. Problémom – aspoň tým finančným – možno pritom celkom jednoducho predísť. Stačí myslieť trošku dopredu a zabezpečiť sa vhodným poistením.

Rôzne možnosti poistenia
Ak si kúpite skipas získate zároveň aj štandardné poistenie; to sa však vzťahuje len na miesta na vyznačených zjazdovkách. Komplexnejšie však rieši možné problémy cestovné poistenie alebo poistenie pracovnej neschopnosti následkom choroby alebo úrazu.

Cestovné poistenie spolu s poistením liečebných nákladov vás vyjde približne 0,6 eura na osobu a na deň, za poistenie pracovnej neschopnosti zaplatí jednotlivec (podľa veku a zdravotného stavu) okolo 20 eur mesačne.

Na nepredvídané udalosti by mali obzvlášť myslieť živitelia rodín a ľudia, ktorí splácajú vysoké úvery alebo hypotéky. „Je rozdiel, ak sa stane úraz vyžadujúci napríklad polročné liečenie slobodnému človeku bez akýchkoľvek záväzkov, alebo živiteľovi rodiny s manželkou na materskej, ktorý spláca mesačne 400 eur úver," upozorňuje František Buranský z finančno poradenskej spoločnosti Salve Finance. Napríklad poistenie trvalých následkov úrazu sa dá kúpiť za 8,5 eura mesačne a denné odškodné úrazu za 6,5 eura mesačne. 

Myslite dopredu
Poistky však nie je dobré uzatvárať na poslednú chvíľu. „Problémy pri plnení môžu nastať, ak sa úraz stal príliš skoro po uzavretí zmluvy, alebo ak nebolo uhradené poistné za obdobie, v ktorom sa úraz stal,“ upozorňuje František Buranský. Pozor si dajte aj na zahrievanie sa na svahu grogmi či vareným vínom. „Ak nastal úraz pod vplyvom alkoholu, poisťovne zvyčajne krátia vyplatené financie," dodáva na záver Buranský. 

Do rámčeka:
37-ročný obchodník si zlomil na lyžovačke nohu. Pobudne týždeň v nemocnici a ďalšie štyri týždne sa bude liečiť doma. Ak si platil poistenie pracovnej neschopnosti následkom úrazu (mesačne cca 20 eur pri poistnej sume denného odškodného 30 eur), môže mu poisťovňa za toto obdobie vyplatiť až 1050 eur.
5 týždňov – 35 dní
35 x 30 = 1050 eur





Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.