Nechajte sa rozmaznávať...

... len pár kilometrov od našich hraníc chutnou kuchyňou, príjemným prostredím a kvalitnými službami.


Práve tieto benefity vám poskytne mestečko Sárvar v Maďarsku vo svojich liečebných, termálnych a zážitkových kúpeľoch. Zároveň pre históriu chtivých návštevníkov je k dispozícii renesančný hrad rodu Nádasdy, ktorého súčasťou je aj arborétum.

Obdobie stredoveku prialo mestu Sárvár aj vďaka šľachtickému rodu Kaniszaiovcov, ktorí v 14. storočí vybudovali mohutný hrad s päťúhoľníkovým pôdorysom. Svojho pôvodného majiteľa hrad zmenil v roku 1534, kedy si Tamás Nádasdy zobral za ženu Uršuľu Kaniszaiovú. V tom istom roku Tamás Nádasdy založil v mestskej časti Sárvár-Újszige tlačiareň, v ktorej vyšlo prvé vydanie latinsko – maďarskej gramatiky v Uhorsku. Rodina Nádasdyovcov sídlila v Sárvari až do roku 1671 a prispela v stredoveku ku kultúrno - historickému a vzdelanostnému rozvoju mesta.

V súčasnosti hrad nemôžete minúť, pretože sa nachádza v centre mesta na Kossuthovom námestí. Vstupuje sa doň po kamennom moste a vo vnútorných priestoroch sa nachádza Galeria Arcis a múzeum, v ktorom sú expozície venované histórii, tlačiarni, histórii máp a úžitkovému umeniu. Na hrade bola častou hostkou aj „Čachtická pani“ Alžbeta Báthoryová, ktorá sa v pätnástich rokoch vydala za syna Tamása Nádasdyho; župana a hlavného kapitána uhorských vojsk Františka II. Nádasdyho (1555-1604). V priestoroch múzea je možné vidieť veľké olejomaľby rodiny Nádasdyovcov, ako aj Alžbety Báthoryovej. V tomto roku, počas leta, v múzeu pripravujú výstavu venovanú Alžbete Báthoryovej a ženám z rodu Nádasdy.
Otváracia doba hradu:
Utorok – nedeľa: 9:00 – 17:00 hod.


Arborétum z roku 1802 sa rozprestiera na 10 ha a nachádza sa v priestoroch medzi hradom a riekou Gyöngyös. Je to ideálne miesto na prechádzky a oddych uprostred teplých dní; a počas celého roku môžete obdivovať obrovské sekvoje a storočné platany.
Tí ktorí radi člnkujú alebo sa radi prechádzajú popri vode, pre nich je ideálna sústava jazierok pospájaná malými mostíkmi na okraji mesta.

Termálne kúpele
Napriek tomu, že história kúpeľov je mladá (2002), ocenenia, ktoré získali v roku 2004 (Wellnes Center), 2005 (Wellnes Medicina) a 2007 (EUROPASPED-med) hovoria samé za seba.
V okolí mesta vyvierajú dva termálne pramene s liečivými účinkami a rozličnými teplotami. Prameň o teplote 43°C vyviera z hĺbky 1000 m a je vyhľadávaný pri liečbe degeneratívnych ochorení pohybového ústrojenstva. Druhý prameň o teplote 83°C sa vyznačuje vysokým obsahom soli. Liečivo pôsobí pri zápaloch prostaty, bolestiach v podbrušku a chronických gynekologických zápaloch.
(viac: www.spasarvar.hu)

Wellnes
Sárvár ponúka wellnes služby a procedúry na najvyššej úrovni. Kúpele so zážitkovým bazénom, baby-bazénom, saunami, wellnes a fitnes centrum sú prístupné počas celého roka pre návštevníkov mesta. Po celodennom šantení a oddychu v bazénoch, je pre rodiny k dispozícii detský kútik , salón krásy, a exkluzívne oddychové centrum. Ďalšie bazény so smýkačkou, bazén s umelým vlnobitím, pre skokanov „záliv na skákanie do vody“ a detský dobrodružný bazén, sa nachádzajú vo vonkajších priestoroch areálu. (viac: www.spasarvar.hu)

 

Ubytovanie
Sárvár je od Bratislavy vzdialený 153 km a bývať v meste je pohodlné. Priamo v srdci svetoznámych kúpeľov sú dva moderné hotely s kvalitnými službami a ubytovaním. Jednou z výhod hotelov je pohodlný prechod priamo v župane do centra s bazénmi.

Park Inn****
Moderný dizajnový hotel postavený v roku 2006 má kapacitu 223 izieb s moderným vybavením, rýchlym internetom, satelitným TV, rádiom, trezorom a telefónom. Hoteloví hostia majú v priestoroch k dispozícii zaujímavú dizajnovú reštauráciu a Graffiti Lobby & Longue Bar.

 
(viac: www.parkinnsarvar.hu)

Vital med****
Štvorhviezdičkový hotel s rodinnou atmosférou sa nachádza v budove liečebných a Wellnes kúpeľov Sárvár. Hotel ponúka širokú ponuku služieb a je ideálny pre návštevníkov, ktorí vyhľadávajú odpočinok a príjemné prostredie pre dospelých a deti.
(viac: www.vitalmedhotel.hu)








Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.