Bella Venezia

Benátky a jej priľahlé ostrovy je možné navštevovať každý rok a vždy nás vedia prekvapiť niečím novým.


Dobrá spoločnosť štyroch priateliek, ktoré majú spoločné záľuby a súčasne potrebujú oddych od rodiny a práce, zaručuje podarený výlet. Na internete nie je problém nájsť ubytovanie, v Benátkach  pobudnú tri - štyri dni v centre historického mesta pričom načerpajú nové sily. Odporúčame, ak je to možné, ubytovať sa priamo v historickom centre, pretože atmosféra nočných Benátok a skoré rána, vám dajú iný pohľad na toto krásne mesto. (Podrobné informácie o parkovaní nájdete v anglickom jazyku: http://www.innvenice.com/en.Car-Parkings.htm, http://www.actv.it/)

Benátky

Či ste už pricestovali autobusom na Piazzale Roma, alebo na vlakovú stanicu Santa Lucia, vaporetta vás pohodlne odvezú do všetkých šiestich mestských častí. Lístky kúpite pri zastávkach a máte niekoľko možností pri ich výbere. Jednorazový lístok stoji 6€ , ale k dispozícii je 12 hodinový, 24 hodinový (18 €) a 36 hodinový lístok. Vrelo odporúčame najsevernejšiu časť Cannaregio. Z vlakovej stanice sa tam dostanete veľmi rýchlo linkou č.1 a vystúpite na zastávke Ca’d’oro. Práve z tejto mestskej časti, máte blízko k najznámejšiemu mostu Ponte di Rialto a na námestie S. Marco. Nachádza sa tam najviac farností ako aj židovské Ghetto. Milovníci pokojnej atmosféry, tak vzdialenej od turistického ruchu, objavia prázdne kľukaté uličky a malé mosty, ktoré križujú bočné kanále . V chrámoch nájdete maľby od známych renesančných maliarov Tintoretta a Giambattistu Tiepola. Nezabudnuteľnú atmosféru zažijete v barokovom kostole Santa Maria Assunta o dei Gesuiti, kde sa nachádza aj oltár od Tiziana. V blízkosti spomínaného jezuitského kostola, odporúčame navštíviť reštaurácia s tradičnou benátskou kuchyňou - Trattoria Storica (Ponte dei Gesuiti, Cannaregio 4858) .


Jeden deň si nechajte na priľahlé ostrovy, ktoré sa nachádzajú v lagúne - Mazzorbo, Burano a Torcello. Objavíte prírodné krásy, dávnu históriu a pokojné zastavenia, bez turistického zhonu.
Mazzorbo je malý ostrov, pôvodne husto osídlený a dostanete sa tam len loďkou. Je vyhľadávaný pre svoju pokojnú atmosféru. Pár krokov od zastávky ACTV Mazzorbo sa nachádza malý kostolík zo 14. storočia S. Caterina, ktorý má fascinujúcu zvonicu s najstarším zvonom v lagúne.

Z Mazzorba sa dostanete na Burano malým dreveným mostíkom, z ktorého je čarovný pohľad na vzdialené Benátky. Burano je ostrov rybárov a čipkárok. Práve na Burane si vychutnáte atmosféru pomalého plynutia času v prekrásnom prostredí. Dodnes, sú pre ostrov charakteristické farebné domy, ktoré lemujú vodné kanále. Traduje sa, že rybári si ich v predchádzajúcich storočiach maľovali pestrofarebnými farbami, aby sa od seba odlíšili a z diaľky vedeli určiť, kde je ich dom. Dnes tiež prekvapujú turistov sýtymi farbami a sú stálou inšpiráciou pre maliarov. Hlavné námestie a uličky sú posiate malými či väčšími obchodíkmi, hlavne s typickou čipkou, ktorej sa tu venujú. Na ostrove sa nachádza aj múzeum čipkárskej výroby – Museo del Merleto, ktoré je otvorené od marca do novembra (10:00 - 17:00 hod ). K prehliadke je určené aj biskupstvo kostola San Martino (denne od 8:00 – 12:00 a 15:00 do 19:00) so svojou nakrivo postavenou zvonicou a vnútri je k videniu oltár ukrižovania od Giambattistu Tiepola. Viac informácii: www.museiciviciveneziani.it Ak ste milovníci stredomorskej kuchyne zameranej na ryby a morské plody, neváhajte a určite navštívte niektorú z reštaurácii na Burane. Pripravované jedlá sú tu bezkonkurenčne najchutnejšie a cenovo najvýhodnejšie.

 
Torcello uzatvára celodenný výlet. Na tento ostrov sa dostanete bezproblémov z Burana. V roku 638 sa stal ostrov sídlom biskupa a nachádza sa tam najstaršia románska bazilika v lagúne - Santa Maria Assunta, ktorá ukrýva byzantské mozaiky a žiarivú mramorovú výzdobu. Ostrov nie je veľký, ale v 14. storočí zažil svoj vrchol, keď tam bývalo asi 20 000 obyvateľov. Počas 15. storočia sa biskup presťahoval na Murano a ostrov sa úplne vyľudnil, vďaka malárii a hrozbe silnejších Benátok. V súčasnosti, ostrov obýva pár stálych usadlíkov v rezidenciách, ale návštevnosť vynahradia turisti. Pre nich je zaujímavá katedrála so zvonicou (marec/október : 10:00 do 17:00 hod), múzeum Torcello s archeologickými a stredovekými pamiatkami a martyrium Santa Fosca . V strede malého námestia oproti bazilike sa nachádza „Attilov trón“ a iné historické pamätihodnosti. Ak máte chuť a vôľu, môžete sa osviežiť cestou k bazilike v príjemných reštauráciach popri moste Ponte del Diavolo, v ostérii či v známej Locande Cipriani.

 


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.