Romantika v kaštieli

Ak vás zaujíma história, zámocké parky a príjemný relaxačný pobyt v historických priestoroch...


... potom musíte navštíviť najväčší a najkrajší barokový zámok v Maďarsku a romantický hotel v kaštieli Szidónia, vzdialený len 20 km od mesta Šopron.

Z histórie
Jedna z najbohatších aristokratických rodín Esterházy, započala v roku 1720 stavbu barokového zámku v dnešnom meste Fertőd a budovala ho celých 46 rokov. Názov vznikol v roku 1950 zjednotením usadlostí rodov Eszterháza a Süttör. Zámok má 126 miestností a bohatú interiérovú výzdobu. V polovici 18. storočia, bol pôvodný lovecký zámoček prestavaný Miklósom Esterházy, na pompézny rokokový zámok, podobný francúzskemu Versailles. V rozsiahlom barokovo-rokokovom parku nechýbali fontány, oranžéria s voňavými pomarančovníkmi, čínsky letohrádok, kaplnka a Dom opery.
Práve na tomto čarovnom mieste, prežil rakúsky skladateľ Joseph Haydn, desať plodných rokov v hodnosti dvorného skladateľa. Bol hlavným iniciátorom hudobného života na zámku, viedol orchester a skomponoval tu množstvo sonát, piesní, opier a omší.

 
Súčasnosť
Po smrti grófa Esterházy zostal zámok opustený a bohatá zbierka obrazov a historického mobiliáru sa presťahovala do Viedne.
Dnes zámok slúži ako múzeum a oddychové miesto s parkom. V interiéri môžete obdivovať zrekonštruované salónky či apartmány kniežacieho páru. Na prízemí sa nachádza Salla Terrena s bielou mramorovou podlahou a so stropnými výjavmi z mytológie. Muzeálne zbierky skrývajú dobový nábytok zdobený intarziami, gobelíny a vzácny čínsky porcelán.

Kaštieľ Szidónia...
... je ideálnym miestom pre zamilované páry, rodiny s deťmi, ako aj staršie manželské páry, ktoré nechcú byť rušené. Umožňuje to veľkosť kaštieľa, ktorý má hotelové izby v dvoch krídlach a rozsiahly park. Priestory v kaštieli sú akoby stvorené na rôzne slávnostné príležitosti. Vďaka kaplnke v rámci kaštieľa, sa tam pravidelne konajú svadby a krstiny, o čom svedčia tabuľky na stenách s menami mladomanželských párov a krstených detí. Toto šarmantné miesto navštevujú aj vďaka úrovni služieb známe maďarské osobnosti, a hosťom tu bol aj Gerard Depardieu.

 
V novej prístavbe – zimnej záhrady sa nachádza reštaurácia hotela s tradicionálnou gastronómiou s prihliadnutím na zdravý životný štýl. V kuchyni sa varí z produktov eko fariem, vždy sú k dispozícii čerstvé bio ovocné a zeleninové šťavy a pochutnáte si na chrumkavom pečive z vlastnej výroby.
 
Wellnes centrum s bazénom, saunami, s posilňovňou, masérskymi a kozmetickými službami, je taktiež v novej prístavbe hotela. Majú dve vlastné studne s minerálnou vodou, ktorá je vhodná k diéte s nízkym obsahom dusíka, zároveň hotel umožňuje liečivé a harmonizujúce procedúry Ayurvédy.

Park plný prekvapení
V letných mesiacoch sa môžete kúpať aj vo vonkajšom bazéne v blízkosti japonskej pagody. Športu chtiví hostia, majú k dispozícii tenisové kurty, ihriská na loptové hry, exteriérový šach a k dispozícii sú bicykle pre rodiny a jednotlivcov.

Myslí sa tu aj na menšie deti, pre ne je vytvorené miesto s preliezačkami a hojdačkami. Neďaleko ihriska je vytvorená „malá zoo“, kde je možné vidieť aj srnku, a pri bazéne sa nachádza voliéra s biglami, ktorí patria majiteľom.

 
Seniori, vyhľadávajú vo svojom veku pokojné a príjemné tiché miesta. Park, vďaka svojej rozlohe, to všetko spĺňa. Dá sa tu posedieť pod korunami urastených stromov, v Holandskej či bylinkovej záhrade vedľa sauny, prípadne pri fontáne alebo umelo vytvorenom jazierku, ktoré je napájané z vlastného prameňa.

Hotel – kaštieľ Szidónia stojí určite za návštevu už len pre tú atmosféru, ktorá z neho vyžaruje a svedčí o tom aj ocenenie - hotel roka 2007.

www.szidonia.hu


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.