Benediktínsky kláštor

Ak ste priaznivcami obdobia baroka, nenechajte si ujsť výnimočné dielo v rámci celej Európy.

Baroko  sa v architektúre presadilo v 17. až 18. storočí. Na rozdiel od predchádzajúceho obdobia, prevládajú monumentálne stavby. Vplyvom protirefomačného obdobia vzniklo množstvo kostolov a kláštorov, súčasne pri nich vyrastajú aj cirkevné školy. Bohatá šľachta si začala budovať nové sídla na odpočinok a zábavu, preto vznikajú honosné paláce, letohrádky, kaštiele a zámky.

V meste Melk, navštívite známy barokový benediktínsky kláštor z roku 976. V roku 1113 kláštoru Leopold III. daroval rozsiahle majetky, vrátane ostatkov sv. Kolomana – patróna Rakúska. 
V období reformácie, práve v Melku vznikla jedna z najdôležitejších kláštorných reforiem stredoveku, ktorá pretrvala až do nástupu protireformácie (1555), reprezentovanej Habsburgovcami. Po tomto období sa benediktíni vrátili, k prísnejšej disciplíne a regulám. 

Jeho interiér poskytuje pohľad na prehliadkové sály, cisársku izbu, mramorový sál a bohatú knižnicu. Monumentálna stavba kláštora skrýva 500 izieb, a miestnosti vyhradené len pre návštevy cisára. V častiach kláštora sa nachádza aj škola.

V okolí kláštora vo vegetačnom období, môžete oddychovať v záhradách, z ktorých je výhľad na Dunaj. V súčasnosti sú záhrady upravené na meditáciu. Z reproduktorov, ktoré sú umiestnené v konároch stromov, sa rinie spev mníšskych chorálov, prípadne vám detský hlas cituje úryvky z Biblie. Ku kláštoru prináležia aj vinice a vinotéka, v ktorej nájdete dobré vína z vlastnej produkcie. Najznámejší je rizling, suché víno, s plnou chuťou a ľahkým nádychom marhúľ.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.