Vytlačiť túto stránku

India

Napísal femme 21. jún 2009
India nám dodnes ponúka pohľad na prastaré tradície, zvyky či rituály, ktoré si zachovala napriek snahe kolonizátorov.
 

India ako taká je zmesou menšín, ktoré žijú vedľa seba a sčasti sa ovplyvňujú. Náboženstvo, zohráva dôležitú úlohu v živote každého Inda a vplýva na všetky oblasti života. Väčšinové náboženstvo tvoria hinduisti (asi 85%), ktorí sa snažia o asimilovanie ostatných náboženských menšín moslimov, sikhov a budhistov. Hinduisti sú tvrdí zástancovia tradícií (dharma), ktoré sú zmierňované a pozmeňované ústavnými zákonmi. Takým príkladom bol zvyk (satí) upaľovania vdov.

Hinduizmus
Na rozdiel od iných náboženstiev, nemá žiadneho proroka ani zakladateľa a nejestvujú presne určené doktríny. Zároveň toto náboženstvo obsahuje na veľké množstvo bohov a  malých bôžikov. Správny hinduista by mal byť vegetarián, abstinent a jeho život má byť asketický. Najvyšší stupeň askéze predstavuje tzv. inštitút  svätých sádhov. Sú to starší muži, ktorí už vychovali svoje deti, zriekajú  sa majetku a odchádzajú hľadať do ústrania podstatu života. 

Moslimovia
Islam je po hinduizme druhým najrozšírenejším náboženstvom, tvorí ho asi 10% obyvateľstva. 

Sikhovia
Táto  vierouka patrí medzi najmladšie náboženské smery v Indii a jej zakladateľom bol Guru Nának.  Typické pre toto náboženstvo sú prvky hinduizmu a islamu. Chrámy sikhov zobrazujú na svojich obrazoch ich veľkých martýrov. Obrady sa odohrávajú na tzv. gurudvárah, ktoré slúžia ako aj školy a nemocnice. Pôvodne boli sikhovia bojovníkmi, v súčasnosti sa zameriavajú na poľnohospodárstvo na vidieku a na obchod v mestách. Typické pre sikhov sú dlhé vlasy a fúzy, a na hlavách nosia turbany. 

Celkový obraz troch najväčších náboženstiev v Indii, vystihuje indické príslovie, ktoré hovorí:
Hindiusti premýšľajú a nejednajú, moslimi jednajú a až potom premýšľajú a sikhovia jednajú a vôbec nepremýšľajú.
 
 

Budhizmus
Stúpenci budhizmu sú najviac koncentrovaní v oblasti Himalájí. V oblasti veľhôr Ladáku , v niektorých oblastiach Himáčálpradéše a Sikkimu. V ostatných častiach Indie ich skoro neuvidíte. Mylné predstavy o budhistickej Indii pramenia hlavne  zo zachovaných budhistických pamätihodností po celom území a z exilového pobytu tibetského dalajlámu v indickom Dharamasale.    

Džinizmus
Napriek svojmu minimálnemu zastúpeniu (asi 1%), ovplyvňujú celú spoločnosť už vyše 2500 rokov. Charakteristická pre nich je na tvári biela rúška a malá metlička, ktorou zametajú pred sebou aby neublížili ani jedinému živému tvorovi na svete. Typické sú pre nich krásne chrámy s rozprávkovou výzdobou a filigránskymi pamiatkami.

Kresťanstvo
Práve kresťanstvo si našlo svojich stúpencov, medzi tými z najnižšej kasty tzv. nedotknuteľnými. O rozšírenie sa zaslúžil František Xaverský a Portugalci. Rozšírené je hlavne v oblasti Góa, Méghálaji a Kérale.