Čierna Hora

Blíži sa čas dovoleniek a ak máte namierené na Čiernohorské pobrežie ponúkame vám niekoľko informácii a zároveň tip na zastávku v Národnom parku Durmitor.

>> Móda >> Aktuálne >> Čierna Hora

Pobrežie je lemované 117 plážami v celkovej dĺžke 52 km. More je priezračné, slanšie než Čierne more, čo priaznivo pôsobí na zdravie a ľahšie sa v ňom pláva. Klíma je stredomorská, priemerná letná teplota vzduchu je 27 °C. Na niektorých riviérach je až 286 slnečných dní v roku.

Čiernohorské pobrežie sa skladá zo štyroch riviér: Budvanskej, Barskej, Tivatskej a Ulcinjskej riviéry,

Z nich najvyhľadávanejšou je 11 km dlhá Budvanská riviéra. Dominantou tejto časti krajiny sú letoviská Budva, Bečiči a Sveti Stefan. Podnebie je obzvlášť teplé a tomu zodpovedá aj bohatstvo subtropickej a prímorskej vegetácie a rozsiahle olivové háje.
Budva je metropolou čiernohorskej riviéry a jedným z najlepších turistických stredísk na Jadrane. Medzi najkrajšie pláže patrí kamienkovo-piesková Slovenská pláž.
Sutomore je stredisko, ktoré vyhľadávajú turisti oceňujúci hojnosť slnka.
Sveti Stefan patrí medzi najexkluzívnejšie letoviská na svete. Pláže sú nádherné štrkovo-piesočnaté, jedna časť je vyhradená len pre hotelových hostí.
Ulcinj - piesočnaté pláže pôsobia liečivo na reumatické, exémové, pohybové a ďalšie ochorenia. Ulcinjská pláž má viacero skalnatých pláží a dve piesočnaté pláže - Veľká pláž (14 km) je najväčšou plážou na Jadrane. Kúpať sa dá od apríla do konca októbra.

Národný park Durmitor
bol založený v roku 1952 a je pomenovaný podľa horského masívu, ktorého štyridsaťosem vrcholov prevyšuje nadmorskú výšku 2000m. Durmitor je kaňon, ktorý vyhĺbila rieka Tara a je najväčší v Európe. Na ploche 900 km štvorcových a vo výškovom rozpätí od 450 do 2520 m n.m., sa nachádzajú rôzne ekosystémy od stredomorských až po vysokohorské. Nájdete tu Ľadovú jaskyňu – Ledena pecina, do ktorej sa vstupuje pod vrcholom hory Obla glava v nadmorskej výške 2100m. Vypĺňajú ju stalaktity a stalagmity pokryté ľadom. Nachádza sa tu trinásť ľadovcových kotlov a osemnásť jazier s tyrkysovou farbou, nazývané aj horské oká. Najväčšie z nich je Crno jazero.
Flóra má v Durmitore vzácne zastúpenie, tridsaťsedem z nich je špecifických pre toto územie. K tým vzácnejším patria napríklad divozel a horec, pozornosť pútajú aj vodné rastliny pri okraji jazier, pretože sa nachádzajú v rozsiahlom zalesnenom území.
Fauna je zastúpená 130 druhmi vtákov, dravcami ako sú medvede a vlci, či horskými kamzíkmi a diviakmi. V riekach je možno zazrieť rôzne druhy lososovitých rýb, vrátane pstruha potočného.
V tejto divokej skalnej krajine žije len 1500 ľudí. V dedine Zabljak, ktorá je najvyššie položené osídlené miesto na Balkáne a leží na okraji národného parku žije 8000 ľudí.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.