Malta

Malta je malý ostrov, ktorý si podmaní tých, ktorí majú radi vyrovnané a príjemné počasie, históriu a dobrú kuchyňu.

Podnebie
Najteplejšie obdobie na Malte sa zhoduje s naším letným obdobím v mesiacoch od júla do septembra. Vzhľadom nato, že Malta nemá žiadne vysoké pohorie, pravidelne tam prúdia čerstvé vetry, ktoré vytvárajú príjemnú klímu. V lete dosahujú priemerne teploty 23,1 stupňov a slnko svieti denne v priemere 10,6 hodín. V období dažďov spadnú zrážky asi len 583 mm ročne. Zimné obdobie nastáva od novembra do apríla, priemerne teploty sa tam pohybujú okolo 14 stupňov a slnko tam svieti v priemere 6,55 hodín denne.

Z histórie
Celý ostrov z historického hľadiska najviac ovplyvnili dve obdobia; megalitická kultúra z mladšej doby kamennej a kultúra rytierov rádu Johanitov. Najnovšie archeologické prieskumy potvrdzujú, že tajomný megalitický chrám na Malte je o 500 až 1000 rokov starší než slávne egyptské pyramídy. Dodnes je záhadou ako boli schopní vybudovať chrám z obrovských kamenných blokov bez použitia techniky. Kultúra v tomto období bola matriarchálna a z kultových dôvodov sa nepoužíval kov, ale primitívne nástroje na opracovávanie ako je pazúrik a obsidián.
Podzemný chrám Hal Salfieni sa rozkladá na veľkom území a bol vysekaní do skaly do hĺbky štyroch poschodí. Známy je aj pod názvom hypogeum a bolo to nielen kultové miesto a pohrebisko, ale slúžilo aj na vzdelávanie kňažiek. Svedčia o tom nálezy predmetov vystavené v archeologickom múzeu vo Vallette. K zániku tejto mierumilovnej kultúry, došlo náhle okolo roku 2000 p.n.l.. Teórie hovoria o dvoch možných príčinách, jednou z nich je epidémia a druhou násilne potlačenie a vyhubenie silnejším dobyvateľmi so zbraňami.
Ďalšou záhadou na ostrove sú tajomné obrúsené stopy, nachádzajúce sa na mnohých miestach Malty. Pripomínajú stopu prehistorického vozu, napriek tomu, že tu koleso v tomto období ešte nebolo známe. Milovníci archeologických pamiatok si určite prídu na svoje na tomto ostrove.

Kuchyňa
Kulinárske umenie je ovplyvnené poľnohospodárskymi tradíciami a rybolovom. Popri rybacích špecialitách má svoje miesto na jedálnom lístku králik, podávaný na všetky možné spôsoby. Vďaka priaznivým poveternostným podmienkam sa na Malte darí viniču, z ktorého sa dorábajú vína s originálnou chuťou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.