5 rád, ako riešiť problémy s peniazmi, ktoré sa môžu prihodiť na dovolenke

Čo robiť, ak vám na dovolenke v zahraničí bankomat zhltne platobnú kartu alebo vám ukradnú doklady a ostanete bez peňazí? Odborník na financie z FinGO.sk Zoltán Čikes prináša niekoľko praktických rád. Radí Zoltán Čikes, prevádzkový riaditeľ spoločnosti FinGO.sk:

mobil_06_1200x800

1. Ukradnú vám platobnú kartu alebo kartu zhltne bankomat

Ak by vám na dovolenke ukradli platobnú kartu, čím skôr kontaktujte infolinku svojej banky, aby vašu platobnú kartu ihneď zablokovala. Aj preto je dobré mať v mobile uložené číslo na infolinku banky ako aj poisťovne, na ktorú sa zas môžete obrátiť v prípade poistných udalostí v oblasti cestovného poistenia, poistenia auta a podobne. Môže sa stať aj to, že klientovi počas jeho nepozornosti pri výbere hotovosti bankomat zhltne platobnú kartu. V takom prípade je potrebné opäť kontaktovať infolinku banky, ktorá vás usmerní ako postupovať. Pre podobné situácie je dobré nosiť pri sebe aj menšiu hotovosť, aby sme neostali úplne bez peňazí. 

2. Záložný plán v podobe dvoch platobných kariet

Ostať v zahraničí bez peňazí prináša veľké množstvo komplikácií, preto by som určite odporučil mať k dispozícii záložný plán. Jednou z možností je aj to, že si necháte od banky vydať dve platobné karty k svojmu účtu, čo je v niektorých bankách bezplatné. Jednu kartu budete nosiť so sebou a druhú si necháte ako rezervnú na bezpečnom mieste napríklad v hoteli. Prípadne odporúčam v zahraničí využiť funkciu platenia mobilom, vďaka čomu nemusíte so sebou nosiť platobnú kartu vôbec.   

3. Minimum hotovosti a kontrola zrealizovaných platieb

Kvôli bezpečnosti je vždy lepšie nebrať si na dovolenku veľký obnos hotovosti. Platba kartou v zahraničí je v porovnaní s hotovosťou veľmi bezpečný spôsob platenia, pri ktorom nie je veľa rizík. Určite aj tu však treba byť ostražitý, platby realizovať v serióznych obchodoch a kontrolovať si sumu k úhrade. Pri dnešných moderných technológiách si zväčša už o niekoľko sekúnd po zaplatení viete preveriť, aká suma vám bola zúčtovaná. Využiť na to môžete ideálne mobilnú aplikáciu smartbanking. 

4. Ešte bezpečnejšia je platba mobilom

Ešte bezpečnejšia je práve platba prostredníctvom mobilu. Na akúkoľvek platbu je potrebné mobil odblokovať, čiže vám nehrozí, že by ním niekto zaplatil bezkontaktne do istého limitu tak ako to umožňujú platobné karty. Zároveň si stratu mobilu pravdepodobne všimnete omnoho skôr. Ak by vám aj mobil ukradli, v hoteli môžete mať bezpečne odloženú svoju platobnú kartu a vďaka tomu neostanete bez peňazí.

5. Krádež dokladov a zaslanie peňazí do zahraničia

Krádež dokladov si možno pripoistiť aj v rámci cestovného poistenia a v takom prípade treba okamžite kontaktovať infolinku poisťovne, ktorá vás usmerní, čo ďalej. Ak by ste však toto pripoistenie v rámci cestovného poistenia nemali, najbezpečnejšie je poslať peniaze do zahraničia elektronicky, teda priamo na účet. Ak ste však prišli aj o svoju platobnú kartu, k prostriedkom na svojom účte sa nedostanete. V takom prípade by som odporučil požiadať o pomoc dôveryhodnú osobu, na ktorej účet vaši blízki zašlú prostriedky. Pokiaľ nie je s vami na dovolenke žiadna takáto osoba, existujú aj možnosti alternatívnych spôsobov zasielania peňazí, ktoré poskytujú rôzne spoločnosti. Všetky tieto alternatívne spôsoby sú však spoplatňované nie práve najnižšími poplatkami. Krádež dokladov v zahraničí samozrejme treba ohlásiť aj na polícii a v prípade potreby sa možno obrátiť aj na slovenskú ambasádu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.