Ako našetriť na dovolenku? Začnite dnes

Tešíte sa na leto? Tento rok sa vám možno podarí konečne vycestovať k moru, spoznávať nové miesta, odpočívať na pláži s bielym pieskom pri azúrovo modrej hladine mora… Snívať o dovolenke je krásne, ešte krajšie sa na ňu pripraviť. Cestovanie niečo stojí.

freepikcom_sea21

Zabezpečenie finančných prostriedkov vás totiž dostane blízko k realizácii sna o krásnom pobyte vo vašej vysnívanej destinácii.  Odporúčame vám začať šetriť. A plánovať dovolenku postupne, krok za krokom.

Pripravte si plán

freepikcom_map21

Premyslite si vašu dovolenku do detailov, naplánujte si každý deň. Iba dôkladným skúmaním cien v danej destinácii získate prehľad o tom, koľko peňazí na financovanie dovolenky skutočne potrebujete.

Pripravte si blok a pero (alebo aplikáciu v mobile) a všetko si rozpíšte.

Nájdite si:

-       cenníky hotelov - cena pobytu totiž nemusí pokryť všetky výdavky, napríklad nápoje, welness, služby…

-       ceny dopravy - plánujete tráviť čas v okolí hotelového rezortu, alebo sa presúvať z miesta na miesto? Zistite, aké sú cenníky taxi služieb, autobusov, prenájmu auta atď.

-       cenníky reštaurácií v okolí

-       ceny potravín v supermarketoch

-       vstupy do múzeí, pamiatok, atrakcií

-       cestovné poistenie

-       rozpočet na nákupy - ak si chcete priniesť domov napr. oblečenie, suveníry atď.

Teraz poznáte sumu, ktorú budete potrebovať na financovanie dovolenky. Výslednú sumu vydeľte počtom mesiacov, ostávajúcich do dovolenky. Túto čiastku si poctivo odložte každý mesiac.

Je oveľa jednoduchšie začať šetriť, keď máte pred sebou reálny cieľ.

Založte si sporiaci účet

Čím skôr začnete šetriť, tým viac prostriedkov sa vám podarí nazbierať. Rozhodnite sa, či je pre vás lepšie odkladať si doma hotovosť, alebo šetriť peniaze na účte.

freepikcom_saving21

Ak si zvolíte šetriť v banke, odporúčame vám založiť si sporiaci účet. Banky ponúkajú možnosti, ako si odkladať pravidelne a automaticky. Sumu si nastavíte, prípadne môžete využiť zaokrúhľovanie súm, ktoré budete platiť kartou.

Míňajte menej - ušetrené odkladajte

freepikcom_w21

Teraz je čas sa zamyslieť, koľko peňazí vlastne míňate. Väčšina ľudí má totiž výdavky, ktoré nie sú potrebné a môžu ich zredukovať drobnými zmenami svojich zvykov.

Míňate zbytočne veľa na potraviny?

Jete často v reštauráciách a z donášok, namiesto domáceho varenia?

Alebo nakupujete aj oblečenie, ktoré nepotrebujete?

Kupujete si denne kávu, ktorú si môžete pripraviť aj doma?

Pravda je taká, že ak chcete ušetriť, musíte skresať svoje výdavky. Alebo pracovať nadčasy. V každom prípade, urobte si poriadok vo svojich súčasných príjmoch a výdavkoch.

Vzdajte sa toho, čo nepotrebujete a ušetrenú sumu si odkladajte.

Pôžička na dovolenku ako núdzové riešenie

Život prináša situácie, keď našetrené peniaze jednoducho musíte minúť. Dovolenka sa tak stáva strateným snom a nové zážitky sa odkladajú.

Veru, bez dostatočných prostriedkov sa necestuje pohodlne. No keď ste sa už pevne rozhodli ísť, existujú riešenia. Pôžička na dovolenku alebo dovolenka na splátky.

Pôžička na dovolenku je bezúčelový úver, ktorý si vybavíte v banke. Treba sa informovať o čo najvýhodnejších ponukách a  najnižších možných úrokoch, aby ste toto rozhodnutie neskôr neľutovali.

Dovolenku na splátky získate v cestovnej kancelárii. Tu je výhodou, že je často bez úrokov. Oplatí sa, ak plánujete pobyt all inclusive, pretože môže financovať iba základné potreby - ubytovanie a stravu, prípadne cestu, ak je súčasťou ponuky CK.

Pôžička na dovolenku by mala byť posledným, núdzovým riešením. Začnite radšej šetriť na dovolenku už dnes. Ak sa do toho pustíte, s trochou disciplíny a plánovania sa vám podarí našetriť pekný obnos peňazí.

Zdroje obrázkov:freepik.com

Ďalšie zdroje: https://lovetotravelstayeatdo.com/top-tips-to-save-money-for-your-next-holiday/

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.