Spoznajte Pardubice – mesto perníku

Keď sa povie Pardubice, väčšine z nás sa vzápätí vybaví ďalšie slovo – perník. Lahodné medové pečivo je s Pardubicami späté tak nerozlučne, že sa prakticky stalo ich symbolom.Príslovie „Ukážu ti, zač je v Pardubicích perník“ sa v českom jazyku pevne vžilo.

Každý obyvateľ Pardubíc bol aspoň raz v živote nazvaný „pernikárom“, pôvodne provokujúcou prezývkou, na ktorú sú však všetci Pardubičania už dávno pyšní.  Pri prechádzke centrom mesta narazíme na obchodík so zdobeným perníkom takmer na každom rohu, stánky s maľovanými perníkmi potom vítajú na stanici každého, kto príde do mesta po železnici. Aj to je symbolické, pretože perník je suvenírom, bez ktorého sa žiadny návštevník domov nevracia.

Perník prenikol do bežného života mesta tiež v názvoch najrôznejších súťaží a spoločenských podnikov, mesto má dokonca svojho perníkového kráľa. Tým sa stal Pavel Janoš, súčasný majiteľ rodinnej firmy, ktorej tradícia sa odvíja už od začiatku 20. storočia.

Pardubice žijú perníkom

Pardubice sú na svoj typický produkt právom hrdé a na tradíciu spojenia perníka a mesta starostlivo dbajú. V meste už dlhé desaťročia pôsobí renomovaný folklórny súbor Perníček, s perníkom sú zviazané napríklad miestne tanečné súťaže – „O perníkovou pantofli“ alebo „Perníková kopretina“. Mesto perníkom skutočne žije, čo dokazuje aj množstvo podujatí, ktoré tu môžete v priebehu roka navštíviť.

Začnime v Perníkovej chalúpke, v ktorej je Múzeum perníka a nájdeme tu skutočne širokú ponuku podujatí a zážitkových programov. Kým dospelých zaujme história pernikárskeho remesla a pardubického perníku, pre deti je pripravené nezvyčajné zamyslenie nad rozprávkou O perníkovej chalúpke. Výstavné expozície obsahujú vyše tisíc perníkov z celej ČR. Ide väčšinou o víťazné práce z rôznych súťaží. Medové zážitky zahŕňajú návštevu Múzea perníku s mestečkom Perníkov, putovanie tajuplným lesom do Pernikárskej dielne Ježibaby a ďalej do Medového raja, Neba a Pekla. Sezóna sa otvára prvý marcový deň prebudením Ježibaby zo zimného spánku, po ktorom nasleduje Slávnostný ples medu. Z ďalších podujatí menujme napríklad Medobranie pri Perníkovej chalúpke, Stretnutie Janíčkov a Marienok, vianočné a veľkonočné inšpirácie a, samozrejme, ukladanie Ježibaby na zimný spánok.

Začiatkom mája sa na pardubickom zámku konajú Slávnosti perníka. Program je vskutku bohatý, od vystúpenia folklórnych súborov, medzi ktorými má výsadné postavenie práve pardubický Perníček, cez ukážky výroby a zdobenie perníku až po súťaže v jeho jedení.

S perníkom sa spájajú aj Dni medu, ktoré každoročne v rámci jesenných mestských slávností organizuje miestny zväz včelárov. Počas tejto udalosti sa v meste zídu včelári zblízka i zďaleka, aby spoločne oslávili sviatky tohto jedinečného včelieho produktu. Oslavy sú skvelou príležitosťou na výmenu skúseností, súťaže aj osvetovú činnosť a u návštevníkov sa tešia veľkej obľube.

Perníčky patria neodmysliteľne aj k Vianociam. Radnica, infocentrum a viacero miestnych kaviarní sa preto tento rok pokúsi spríjemniť advent v rámci projektu „Advent s vôňou perníka“. Počas predvianočného obdobia si obyvatelia mesta budú môcť vo výdajných okienkach mnohých kaviarní zakúpiť perník v množstve podôb. V ponuke sú rumové perníčky, žitný perník, perníkový cheescake, ale aj káva či čokoláda posypaná perníkovým korením či ochutená perníkovým likérom.

Viac o Pardubiciach a ďalších zaujímavostiach z Východných Čiech sa dočítate tu:

www.vychodnicechy.info

www.topardubicko.cz/cs

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.