×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/fem_images/ilu_ikar/izrael18_gallery_pr

×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/fem_images/ilu_ikar/izrael18_gallery_pr

Vytlačiť túto stránku

Cestovanie bez cestovky - Izraelský Eilát

Napísal femme 26. apríl 2018

Tí, ktorí chcú niečo ušetriť, musia dobre premýšľať, ako a kam sa ísť zohriať. Jednou z možností je Izrael. V marci a apríli je v meste Eilat, krásnych 25-30 stupňov. Výhodou je, že sa sem dostanete priamym letom z Bratislavy. 

Nie je to nebezpečné?

Izrael môže na prvý pohľad vyzerať ako krajina, do ktorej by sa bežný človek bál ísť. Ale kde v dnešnom svete je naozaj bezpečne? Nakoľko je táto krajina obkolesená moslimskými krajinami, tak dbajú na bezpečnosť naozaj dôkladne. 

Pri vstupe do krajiny, by ste nemali mať v pase pečiatku z návštevy nejakej moslimskej krajiny. Ak máte, bude vás to stáť mnoho otázok. Ja som mala pečiatku z Jordánska, ale nebol to až taký problém, keďže som na hraniciach vysvetlila, že sme boli iba pozrieť jeden z novodobých divov sveta- mesto Petra. Na letisku očakávajte dlhšiu prehliadku a viacero otázok. Paradoxne bolo viac bezpečnostných opatrení pri ceste späť do Bratislavy. 

Náboženské zvyklosti

Ak sa vyberiete navštíviť Jeruzalem, či Betlehem, tak sa pripravte na to, že ženy musia byť viacej zahalené. Zahalené musia byť ramená, nohy a hruď. Je to preto, že tieto časti Izraela sú najviac ortodoxné.  Sviatok Shabbat – šabát, je židovský sviatok oddychu. Trvá od piatku do soboty, od západu Slnka, do ďalšieho západu Slnka. V tento deň majú židia prísne pravidlá. Mnohé cestovateľské blogy uvádzajú, že nejazdí skoro vôbec mestská doprava a sú zavreté všetky obchody. V Eilate, to ale veľmi nepocítite. Akurát mestská doprava má iné časy a je zavretá väčšina obchodov. Náš „domáci“, nám ale ukázal obchod, ktorý bol otvorený 24/7, nakoľko v ňom pracovali cudzinci.

Nie je to len more

Aj keď najväčšie lákadlo je ležať na pláži, s množstvom obchodov a luxusných hotelov, tak sú tu aj iné možnosti. My sme navštívili Dolphin Reef. Môžete tu plávať s delfínmi, potápať sa  s nimi, alebo ich iba pozorovať. Delfíny sú to vo svojom prirodzenom prostredí. Nežijú v zajatí, ale voľne si plávajú v mori. Do zálivu plávajú radi, nakoľko sú tu ošetrovatelia, ktorí ich kŕmia, chodia sa sem „pohrať“ s ľuďmi a trocha sa popredvádzať.

Taktiež môžete navštíviť Timnia Park, pozorovať voľno žijúce zvieratá na púšti, alebo sa potápať v nádhernej rezervácii Coral Beach. Ak chcete väčší výlet, môžete navštíviť neďaleké Jordánsko - mesto Aquaba, alebo blízky Egypt - mesto Taba.{gallery}fem_images/ilu_ikar/izrael18_gallery_pr{/gallery}