Vytlačiť túto stránku

5 vecí, na ktoré nezabudnite pri ceste do zahraničia

Napísal KČ 20. január 2018

Či cestujete „naľahko“ alebo „expedične“ s batohom plným výbavy, existujú určité pravidlá a veci, ktoré by vo vašej batožine prosto nemali chýbať. Baľte sa s rozumom a cestujte bez starosti aj vďaka našim tipom, ktoré sme pre vás zosumarizovali po rokoch cestovateľských skúseností.

mapa cestovanie 1200x800

Ak je nejaká činnosť charakteristická pre 21.storočie, tak je to práve cestovanie. Stalo sa doslova módnym hitom a životným štýlom, ktorému je veľmi ľahké podľahnúť. Moderný svet je skrátka taký – už nemusíte tie najkrajšie miesta na planéte objavovať len prostredníctvom stránok časopisov. Je možné navštíviť ich a vidieť na vlastné oči. A raz vidieť je predsa lepšie ako 100krát počuť alebo čítať, no nie?

Poistenie na cesty

Cestovanie je v zásade veľmi príjemné a obohacujúce. Určite netreba na cesty vyraziť so strachom za pätami. Báť sa netreba, ale je dobré, ak na nejaké tie prípadné komplikácie na cestách budete pripravení. Poznáte to, stať sa nemusí, ale môže.

Máme na mysli rôzne úrazy, straty batožiny či vecí osobnej potreby, dokladov, rovnako však chtiac-nechtiac môžete spôsobiť škodu, ktorú po vás domáci budú chcieť nahradiť. Či plánujete dlhodobejšiu dovolenku alebo si chcete len „odskočiť za roh“, nemali by ste zabúdať na krátkodobé cestovné poistenie. Rieši všetky spomenuté komplikácie a s ním budete vy aj vaša rodina oveľa istejší.

Kópie dokladov

Ak si doma zabudnete nejaké to tričko či nohavice, nič tragické sa nestane... Jedná sa v zásade o veci, ktoré si dokúpite doslova kdekoľvek. Avšak dôležité identifikačné dokumenty vám nikto len tak ľahko nenahradí. Hovoríme o občianskom preukaze, vodičáku, dokladoch o poistení, ale tiež o cestovných dokladoch, vízách či rôznych voucheroch, ktoré k pobytu v tej-ktorej krajine budete potrebovať.

Ich originály je vhodné mať vždy po roku a kópie bezpečne uložené v batohu či na externom úložisku. Zálohujte si ich fyzicky aj virtuálne v prípade zmiznutia originálov vám ich kópie môžu byť veľmi nápomocné.

Dôležité kontakty a čísla

Pri krízových situáciách je dôležité, aby v nich človek nebol sám. No keďže overenou pravdou ostáva, že najlepšiu pomoc nájdete na konci svojej ruky, je vhodné byť pripravený. Aj vo svete fungujú bezpečnostné zložky, zdravotná pomoc či požiarnici, avšak fungujú pod inými číslami aké poznáme.

Všetky dôležité kontakty do krajín celého sveta nájdete cez Google pod heslom „List of emergency telephone numbers“. V prípade núdze budú pre vás prínosné aj informácie o slovenskej ambasáde v príslušnej krajine – poznačte si jej adresu aj telefonický kontakt.

Zdroj energie

Cestovanie sa v dnešnej dobe už nezaobíde bez množstva elektronických doplnkov a vybavenia, ktoré potrebuje „šťavu“. Smartfóny, fotoaparáty, zrkadlovky či dokonca osobné počítače a tablety v mnohom dokážu spríjemniť cestu.

No rovnako tak ju aj skomplikovať – napríklad im dôjde spomínaná „šťava“ a nikdy na blízku niet možností jej doplnenia. Investícia do kvalitnej powerbanky sa vám preto určite vyplatí, veď využiť ju môžete nie len na cestách. Ale aj neskôr, v pohodlí domova.

Špecifiká danej krajiny

Nech už cestujete kamkoľvek, je dobré necestovať „naslepo“. Myslíme to tak, že by ste si pred cestou určite mali overiť situáciu v danej krajine či krajinách, cez ktoré budete prechádzať. Uzavrieť cestovné poistenie a zistiť aj jeho špecifiká. Nezaskočia vás tak prípadné poplatky na cestách či komplikácie, ktoré môžu vzniknúť v prípade rôznych štrajkov či obmedzení, ktoré vyplynú zo situácie v krajine ako takej. Dobrú ponuku cestovného poistenia momentálne ponúka napríklad poisťovňa Ergo. Skrátka a jasne – spoznajte miesto, kam cestujete, ešte skôr, ako doň vycestujete.