Reklamácie...

...týkajúce sa zájazdu musíte realizovať v reklamačnom konaní, ktoré upravuje Občiansky zákonník. Povinné poistenie cestovných kancelárií sa vzťahuje len k ich úpadku.

>> Móda >> Aktuálne >> Reklamácie...

Povinné poistenie cestovných kancelárií a cestovných agentúr, ktoré platí od roku 2002, sa vzťahuje výhradne na úpadok "cestoviek". Na základe daného zákona musíte ako objednávateľ zájazdu dostať od cestovnej kancelárie spolu so zmluvou aj doklad o povinnom poistení "cestovky", ktoré je vystavené poistiteľom.

Všetky nedostatky týkajúce sa kvality služieb, ktoré mala cestovná kancelária podľa zmluvy zabezpečiť, musíte ako objednávateľ a účastník zájazdu realizovať v reklamačnom konaní podľa Občianskeho zákonníka. Právo na reklamáciu môžete uplatniť do 3-och mesiacov od skončenia zájazdu (v prípade, že sa zájazd neuskutočnil, do 3-och mesiacov odo dňa, keď sa mal zájazd podľa zmluvy skončiť).
Najefektívnejšie je však reklamovať nedostatky zájazdu priamo na "mieste činu" u pracovníka cestovnej kancelárie (ktorý musí byť účastníkom zájazdu po celý čas k dispozícii), aby bolo možné chybu bezprostredne odstrániť. Pokiaľ problém nebol odstránený alebo ho nebolo možné odstrániť, žiadajte, aby zástupca cestovnej kancelárie spísal záznam o reklamácii; ak je to možné, urobte si fotografie uvedených nedostatkov a zabezpečte si svedkov, ktorí môžu priebeh reklamačného konania po skončení zájazdu zjednodušiť.

Pozor! Nedostatky jednodňového zájazdu (t.j zájazdu, ktorý nekombinuje minimálne dve služby, napríklad dopravu a ubytovanie; alebo nezabepečuje ubytovanie na viac ako 3 noci) nemôžete reklamovať na základe zákona o zájazdoch, ale na základe zákona o ochrane spotrebiteľa.

Kedy môže cestovná kancelária "hýbať" s cenou objednaného zájazdu?

1. V prípade, že je táto možnosť uvedená v zmluve; pričom okolnosti cenových zmien musia byť v zmluve jasne vymedzené. Ale(!) iba do 20-tich dní pred začatkom zájazdu.

2. V prípade, že dôvody zvýšenia ceny zájazdu budú (v súlade so zmluvou) nielen presne určené, ale aj prehľadne vypočítané. Ale(!), pokiaľ cestovná kancelária neinformuje o týchto zmenách objednávateľa zájazdu písomnou formou do 21 dní pred začiatkom zájazdu, nemá právny nárok na zaplatenie rozdielu v cene zájazdu.

Cenu zájazdu môže cestovná kancelária zvýšiť, keď sa:
- zvýšia dopravné náklady, vrátane cien pohonných hmôt
- zvýšia iné poplatky súvisiace s dopravou (letiskové, prístavné...)
- zvýšia poplatky za služby uvedené v cene zájazdu
- zmení kurz koruny o viac ako 5 percent do 21 dní pred začiatkom zájazdu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.