Nový život 45-ročného luxusného sedanu

Pre toto auto sa zastavil čas. Luxusný sedan Toyota Crown De Luxe z roku 1972, ktorý má najazdených menej ako sto tisíc kilometrov, stál 25 rokov bez povšimnutia na farme v grófstve Surrey.

Teraz má nového majiteľa a brázdi ulicami Surrey Hills.

Nick Garrick sa naposledy viezol v  Toyote Crown, keď mal 12 rokov. Na predných sedadlách sedeli jeho starý otec a stará mama Percy a Ethel Coleovci. Po rokoch  sa znovu pozerá na vinylový interiér a gombíky, ktorých sa kedysi nesmel dotkúť, v ňom vyvolávajú mnoho spomienok.

Nickov starý otec kúpil Toyotu celkom impulzívne. Nepáčil sa mu sedan britského výrobcu, na ktorom práve jazdil. Jedného dňa zazrel futuristické tvary nového modelu Crown v autosalóne v mestečku Ewhurst a v tom okamihu  bolo rozhodnuté.

Toyotu Crown štvrtej generácie, ktorá sa výrazne odlišovala od  európskych áut, dodali novému majiteľovi 1. februára 1972 a začala viesť nový, luxusný život. Percy Cole sa o ňu vzorne staral, zaparkovaná bola vždy  v garáži. Takmer nikdy nejazdil ďalej ako do rodinnej firmy v Dunsforde a len zriedka prekročil rýchlosť 50 km/h. Na zadnom okne dokonca ponechal nálepku predajcu, ktorá informovala, že auto je nové, a preto jazdí tak pomaly.

Pán Cole sa nakazil nadšením pre Toyotu Crown od svojho otca, ktorý jazdil na modele predchádzajúcej generácie. Rodinná tradícia nemohla nechať ľahostajným ani syna Percyho a Ethel. Percy Junior si kúpil Crown piatej generácie v tom istom autosalóne v Surrey, v ktorom sa do elegantného japonského sedanu zaľúbil jeho otec. Tri generácie Coleovcov, ktoré sa vozia v troch generáciach Toyoty Crown, museli tvoriť nevídanú kolónu. 

Percy Junior opatroval auto svojho otca z roku 1972 ešte 10 rokov po jeho smrti. Potom ho zamkol do garáže a tam stálo až do októbra 2016. Po viac ako 25 rokoch sa rodina Coleovcov rozhodla, že treba vrátiť staručký Crown do života a ponúknuť ho na predaj. Auto znova spojazdnili a majitelia ho odviezli do najbližšieho servisu. Tam sa ukázalo, že má niekoľko drobných závad, ktorých oprava by však vzhľadom na nedostatok pôvodných dielcov k starému autu  bola príliš drahá.

Riešenie sa našlo samo. V okolí sa práve vyskytol milovník veteránov,  Robin Shepherd, ktorý si všimol Toyotu Crown na ceste do práce. Nadchla ho. A tak sa v autoservise zaujímal, kto je maiteľ.  Keď sa dozvedel, že klasické auto je na predaj, rýchlo si vyjednal primeranú cenu a stal sa hrdým vlastníkom starého auta.

Ako skúsený zberateľ bez väčšej námahy opravil aj drobné závady – pokazené žiarovky, poškodené zadné brzdy a menšiu dieru v originálnom výfuku. Auto dostalo novú registračnú tabuľku a začalo opäť krúžiť po uliciach Surrey Hills – naďalej s originálnou nálepkou predajcu na zadnom skle, ospravedlňujúcou pomalú jazdu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.