Velorex

Známe československé autíčko, ktoré bratia Česi volali aj hadrák, hadrolet, netopier alebo prchajúci stan... Svoju popularitu si získal vďaka filmu Vrchní, prchni! Prvými konštruktérmi autíčka boli bratia Stránsky.

velorex 16350

Velorex je jediné homologované vozidlo s plátennou karosériou na svete, trojkolesové vozidlo s trubicovým rámom potiahnutým koženkou. Konštruktérmi boli bratia Stránsky František (1914-1954) a Mojmír (1924-2011), ktorí ho nazvali „Oskar“ – „kára na ose“. Spočiatku išlo o malovýrobu v sériách a vozidlo bolo určené pre každého, kto chcel cestovať na kratšiu vzdialenosť a mať väčšie pohodlie, než na motorke.

Neskôr po znárodnení, produkcia pokračovala vo velodružstve Solnice a bola zameraná pre ľudí s telesným postihnutím. V roku 1951 Velorex stál 60 000 korún . Velorexy do roku 1954 sa vyznačujú kratšou strechou, neskoršie modely mali zastrešený aj priestor nad motorom. Najznámejším typom Velorexu je model 16/350 s hydraulicky ovládanou spojkou. V 60. rokoch stál približne 13 000 Kčs a jeho výroba bola ukončená 1971.

Začiatkom 60. rokov vznikol štvorkolesový Velorex 1960, ale ich výroba bola nerentabilná, preto sa v nej už nepokračovalo. V rokoch 1965-69 vznikla séria 15 kusov Velorexu 435D, malého nákladného auta s kabínkou, inšpirovanou Fiatom 500.

Velorex 435, bol nepríliš podarený model, ktorý sa vyrábal len 2 roky a sprevádzali ho časté technické obtiaže. Koncom 70. rokov sa pokúsil František Honc - modelár z boleslavskej automobilky, o niekoľko inovácii, z ktorých vznikol model Hoba II s laminátovou karosériou.

Do roku 1973 bolo vyrobených približne 15 000 trojkolesových Velorexov a asi 1 500 štvorkolesových. Časť z nich išla do zahraničia. Dnes sa s nimi stretnete po celej Európe, pár kusov sa nachádza v Ázii, v Amerike a jeden až v Austrálii. Do konca 2. milénia hadrák patril do kategórie motocyklov. Postačoval k riadeniu vodičský preukaz skupiny A (motocykle), dnes je nutné vlastniť preukaz skupiny B1.

Velorex vo filme...

Okrem spomínanej českej komédie Vrní, prchni! sa hadrolet objavil v holandskom filme Momentky (angl. Snapshots) aj v britském programe Top Gear. Štvorkolesový Velorex sa objevil vo filme Ať žijí duchové.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.