Zdieľam, zdieľaš, zdieľame

Ekonomika zdieľania patrí v posledných rokoch k najväčším trendom v cestovaní. Pri návšteve cudzieho mesta už nemáme problém prespať v neznámom byte.


Najviac sa však tento trend začína prejavovať aj v doprave. Či už ide o zdieľanie bicyklov v metropolách alebo spoločné cestovanie po krajine, alebo pokojne aj po celej Európe.

Predstavme si krátky príbeh z Francúzska. Píše sa rok 2003, obdobie Vianoc. Frédéric Mazzela prichádza na sviatky domov z USA a potrebuje sa dostať za rodinou. Nemá ale žiadne auto a vlaky už sú dávno vypredané. Cesty sú však plné poloprázdnych áút a práve táto kombinácia všetkých faktorov vnukne Frédéricovi zaujímavý nápad. Skúsi osloviť niektorého z vodičov a ponúkne mu zdieľanie nákladov na spoločnú cestu výmenou za jedno z voľných miest v aute. Tak sa začal príbeh nového spôsobu cestovania, postaveného na ľuďoch a vzájomnom zdieľaní. Tak vznikol BlaBlaCar.

Slovenská paralela

Podobne ambiciózny projekt vznikol aj na Slovensku. Myšlienka, aby ľudia zdieľali svoje jazdy, vozili sa viacerí v jednom aute a šetrili tak nielen našu prírodu, ale odbremenili aj preplnené cesty, sa stretla s pozitívnym ohlasom aj u nás. Pôvodne slovenský portál Stopár sa v roku 2013 zmenil na Jazdomat, čím došlo k rozšíreniu spoločnej platformy pre Slovákov a Čechov. Keďže vzájomné väzby medzi oboma krajinami boli vždy veľmi priateľské a presun na trase Slovensko -  Česko je stále jedným z najfrekventovanejších, zjednotenie služieb viedlo  k pozitívnejšiemu stretu medzi ponukou a dopytom v oboch krajinách.

Dnes sa všetky spoločnosti spoja v jednu. Na slovenský a český trh vstupuje BlaBlaCar, ktorý do svojej štruktúry prevezme Jazdomat, doteraz najúspešnejšiu slovenskú spoločnosť v tejto oblasti.


Ani taxi ani stop

Iste si kladiete otázku – prečo cestovať spolujazdou, keď v mestách existuje množstvo služieb na objednávku a ak cestujete na dlhšiu vzdialenosť, môžete si niekoho stopnúť? Na rozdiel od mestskej profesionálnej prepravy zdieľate v tomto prípade s vodičom iba reálne náklady, ktoré by na túto cestu tak či tak vynaložil. Neplatí základná sadzba za cestu a fixná cena na kilometer profesionálnemu vodičovi, ktorý čaká na dopyt a bez požiadavky zo strany cestujúceho nejazdí.

Spolujazda ale nie je ani autostop. Účastníci spolujazdy si priamo vyberajú, s kým sa povezú. Na internete si pozrú profily ľudí a hodnotenia ostatných členov komunity ešte pred cestou. Kľúčovým prvkom služby  a zároveň základným pilierom v komunite BlaBlaCar je totiž dôvera.

Základom sú prepracované profily a hodnotenia spolujázd i jednotlivých členov. Navyše, čím dlhšie a častejšie službu používate, tým dôveryhodnejším členom komunity sa stávate pre ostatných. Zárukou býva aj overenie telefónnych čísel a emailových adries.

Lacno aj zábavne

Spolujazda autom sa navyše ukázala aj ako ekonomicky najvýhodnejší variant cestovania. Cena lístka tradičnou dopravou na frekventovanej trase Košice – Bratislava sa pre dospelého pohybuje okolo 18 €. Najlepšie a zároveň najpohodlnejšie sa oplatí cesta vlastným autom, a to práve vtedy, ak má vodič aspoň dvoch spolucestujúcich. Náklady na cestu sa v tom prípade pohybujú okolo 14 €.

Podobným príkladom je aj spojenie medzi Žilinou a Bratislavou. Ak by ste cestovali tradičnou dopravou, môžete v autobuse či vo vlaku stráviť takmer tri hodiny. Autom sa stihnete prepraviť za dve hodiny bez zbytočných medzimestských zastávok a podstatne lacnejšie.

„Pracujem v Bratislave a denne musím dochádzať. Spočiatku som jazdil autobusom, no dĺžka cesty a večná tlačenica ma už ubíjali. Našiel som parťáka, s ktorým sme sa najprv skladali na cestu dvaja, teraz už chodíme štyria a cena je nižšia ako lístok na autobus,“ podelil sa o svoje pocity Marek z Nitry, pravidelný spolucestovateľ.

Pozitívne skúsenosti má aj ďalší člen a jeden z vodičov Filip. „Nakoľko vždy prevážam nejaké tlačoviny, musím chodiť do Bratislavy autom. Niekoľkokrát týždenne chodím tam a naspäť. Odkedy som začal voziť ľudí, je mi v aute veselšie a v neposlednom rade je to oveľa výhodnejšie,“ pochvaľuje si.


Cestujúce Slovensko

Česko-slovenský Jízdomat prepravil od doby svojho vzniku už statisíce cestujúcich. Od začiatku vďaka nemu vodiči ponúkli 4,5 miliónov miest v aute a priemerná vzdialenosť ponúkaných jázd bola 240 km. Služba na „spolucestovanie“ si jednoducho našla svoju cieľovú skupinu. Okrem študentov ale zaujala aj ďalších cestujúcich. Veľkosť trhu dokazuje napríklad aj to, že za prácou do iného kraja podľa Štatistického úradu SR dochádzajú až 2/3 Slovákov.

Hurá do Európy

Jazdomat sa teraz stáva súčasťou svetovej jednotky BlaBlaCar. Tá má 25 miliónov členov v 22 krajinách sveta. Štvrťročne spolujazdu cez BlaBlaCar používa viac jako 10 miliónov cestujúcich a spája ich vzájomne 47 miliónov väzieb. Okrem Slovenska a Českej republiky pôsobí BlaBlaCar napríklad v Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Poľsku alebo vo Veľkej Británii. Mimo Európy posobí BlaBlaCar v Brazílii, Indii a v Mexiku.

Celosvetová komunita naviac podľa Mittnera znamená rýchlejšie spopularizovanie spolujazdy u nás a taktiež lepšiu možnosť stretu dopytu s ponukou.

„Opäť sme o krok bližšie k tomu, aby sme sprostredkovali našu službu diaľkovej spolujazdy na každý trh, kde je možné dopravu zdokonaľovať. Vnímame výborné prijatie spolujazdy po celom svete. Nadobro meníme spôsob, akým ľudia využívajú svoje autá,“ teší sa na budúcnosť spolujízdy u nás zakladateľ celého projektu BlaBlaCar Mazzella, muž z úvodného príbehu.

Pohodové bľabotanie

Spoločnosti sprostredkúvajúce spolujazdu si zakladajú na bezpečnom a dôveryhodnom prostredí, v ktorom majú členovia vlastné profily s históriou a vzájomným hodnotením. Cestujúci si môžu vybrať z niekoľkých ponúkaných preferencií. Napríklad akú veľkú batožinu si môžu do auta vziať alebo či môžu cestovať s domácim miláčikom.

Jednou z možností je tiež zvoliť si, ako veľmi sa chcete po ceste rozprávať. Práve z nej pochádza aj názov spoločnosti BlaBlaCar. „Pri vytváraní svojho profilu označíte, či ste Bla, BlaBla alebo BlaBlaBla podľa toho, ako veľmi sa radi v aute rozprávate,“ vysvetľuje jeden z manažérov BlaBlaCaru Pavel Prouza.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.