Cestujeme autom

Dovolenky sú v plnom prúde a mnohí z nás uprednostňujú vlastnú dopravu pred organizovanými zájazdmi. 
 
 
Ak aj vy patríte medzi týchto dovolenkárov, skúste si s femme v skratke zopakovať, čo je potrebné pribaliť a vedieť o destinácii,  do ktorej cestujete. 

Skôr než vyrazíte...
... nezabudnite na poistenie
... objednajte sa v servise na kontrolu
... informujte servis o všetkých podozrivých zvukoch
... skontrolujte tlak v pneumatikách a v rezerve
... nezabúdajte na správne nastavené svetlomety, geometriu podvozku a fungujúce stierače
.... nakoniec najdôležitejšie kvapaliny v aute (brzdová, chladiaca kvapalina a olej)

Do auta si pribaľte... 
... reflexnú vestu, potrebujú ju všetky osoby, ktoré sa pohybujú po ceste
... náhradne koleso – rezervu
... výstražný trojuholník, ktorý je povinný v celej Európe. Autá s prívesom musia mať dva trojuholníky v  Chorvátsku, Macedónsku, Čiernej Hore, Srbsku a Slovinsku
... rezervné žiarovky požadujú v Macedónsku, Srbsku, Čiernej Hore a v Španielsku
... hasiaci prístroj je povinný v pobaltských krajinách, v Grécku, Bulharsku, Rumunsku a v Turecku. V severských krajinách – Dánsko, Nórsko a Švédsko, prístroj len doporučujú.

Pozor na rýchlosť...
... Slovinsko - maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 100 km rýchlostné cesty a 130 km/h na diaľnici.
... Chorvátsko - rýchlostne obmedzenie je v obci 50 km/h, mimo obec 90 km/h, na cestách pre motorové vozidla 100 km/h a na diaľnici 120 km/h.
... Švajčiarsko - maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h v obci, 80 km/h mimo obec, 100 km/h na rýchlostné cesty a 120 km/h na diaľnici.
... Nemecko - maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec a na diaľnici bez obmedzenie okrem Brém, kde je limit 120 km/h.
... Taliansko - maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, na cestách 1. triedy 110 km/h, 130 km/h na diaľnici a 150 km/h na diaľnici s troma pruhmi.
... Francúzsko - maximálna povolená rýchlosť je 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec a 130 km/h na diaľnici. vodiči s vodičským preukazom mladším dva roky, majú limity rýchlosti znížené na 80 km/h mimo obec a na diaľnici 110 km/h.

Šťastnú cestu!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.