Alkohol za volantom

Na Slovensku, ale aj v susedných krajinách je zakázané riadiť motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu, závažnosť porušenia sa prísne trestá.

Mnohí z vás sa chystajú na dovolenky autom. Po príjemnom leňošení na pláži, či strávenom dni na výlete, je večer stvorený na kulinárske prekvapenia. Teplé večery určite plánujete pobudnúť v malebných reštauráciách s miestnou kuchyňou, ku ktorej nerozlučne patrí aj dobrý mok. Je nutné si, ale uvedomiť, že alkohol za volant nepatrí hlavne z morálne etických dôvodov, pretože môžeme ublížiť nielen sebe ale hlavne druhým.

Podľa § 30 zákona NR SR č. 372/1990 Z. z. o priestupkoch v platnom znení, sa priestupku dopustí ten, kto:


1. požije alkoholický nápoj alebo užije inú návykovú látku, hoci vie, že bude vykonávať zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorej by mohol ohroziť zdravie ľudí alebo poškodiť majetok,
2. po požití alkoholického nápoja alebo po užití inej návykovej látky vykonáva činnosť uvedené v predchádzajúcom bode,
3. v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil požitím alkoholického nápoja alebo užitím inej návykovej látky, vykonáva činnosť, pri ktorej by mohol ohroziť zdravie ľudí alebo poškodiť majetok.

Za priestupok podľa bodu 1 možno uložiť pokutu do 3 000 Sk a zákaz činnosti do šiestich mesiacov, za priestupok uvedený v bode 2 možno uložiť pokutu do 5 000 Sk a zákaz činnosti do jedného roku a za priestupok podľa 3. bodu, pokutu do 10 000 Sk a zákaz činnosti do dvoch rokov.V susednej Českej republike za riadenie pod vplyvom alkoholu (0,30 promile) hrozí pokuta 15 000Kč a zákaz riadenia motorového vozidla na 2 roky. V Chorvátsku je maximálne povolené množstvo alkoholu v krvi je 0,5 promile a pokuta za jazdu pod vplyvom alkoholu je 500 Kn + vodičský preukaz.

Pre výstrahu vám ponúkame niekoľko údajov, ktoré jasne hovoria koľko času treba na odbúranie alkoholu z krvi. Údaje sú výpočtom pre ženy do cca. 60kg hmotnosti a pre mužov do cca. 85kg hmotnosti. Treba si ale uvedomiť na vstrebávaní alkoholu sa podieľa celý rad faktorov dotyčného jedinca ( špecifiká metabolizmu, konzumácia alkoholu s jedlom a požitie iných nealkoholických nápojov, príležitostný konzument či "zaslúžilý" alkoholik...)

Víno (množstvo a vstrebávanie alkoholu pre ženu):
- 0,2l – cca. 4hod.
- 0,4l – cca. 8hod.
- 0,6l – cca. 12hod.
Víno (množstvo a vstrebávanie alkoholu pre muža):
- 0,4l – cca. 5hod.
- 0,6l – cca. 7,20hod.
- 0,8l – cca. 10hod.

Pivo12% (množstvo a vstrebávanie alkoholu pre ženu)
- 0,5l – cca.4,30hod.
- 1l – cca. 9hod.
Pivo12% (množstvo a vstrebávanie alkoholu pre muža):
- 0,5l – cca.2,45hod.
- 1l – cca. 5,30hod.

40% destilát (množstvo a vstrebávanie alkoholu pre ženu):
- 0,5dcl – cca.3,40hod.
- 1dcl – cca. 7,42hod.
40% destilát (množstvo a vstrebávanie alkoholu pre muža):
- 0,5dcl – cca.3,15hod.
- 1dcl – cca. 4,30hod.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.