Jazdite bezpečne

Nadmerná odvaha a neschopnosť predvídať sú hlavné dôvody vážnych dopravných nehôd... Skutočne dobrý je len ten vodič, ktorý "cíti situáciu".

>> Móda >> Aktuálne >> Jazdite bezpečne

- Posledným životným zážitkom mnohých vodičov je neprimeraná rýchlosť - zvlášť v zime na klzkej alebo mokrej ceste (o nič lepší však nie je ani povrch tvorený z jemného štrku).

- Veľkým nebezpečenstvom je odstredivá sila zákrut. Platí, že do zákruty sa vchádza s menšou rýchlosťou, ako sa z nej vychádza. Ubratie plynu, brzdenie a prípadné preradenie na nižší rýchlostný stupeň musí prebehnúť ešte v čase, keď ide auto rovno; do samotnej zákruty treba vchádzať s mierne pridaným plynom, čo má stabilizujúci účinok (ťažná sila motora kompenzuje odstredivú silu). Je absolútne neprípustné "vpáliť" do zákruty so stlačenou brzdou.Cit pre presun ťažiska vozidla je dôležitým kritériom bezpečnej jazdy. K presunu ťažiska dochádza pri náhlom brzdení, prudkej zmene smeru jazdy a akcelerácii. Silné pribrzdenie v zákrute nárazovo odľahčí zadnú nápravu a kolesá strácajú kontakt s vozovkou - zadná časť vozidla lieta vo vzduchu a "hodinový obrat", ktorý auto urobí, môže byť osudný.

- Nebezpečnou záležitosťou je tiež aquaplaning - kolesá kĺžuce sa po vodnej hladine mláky alebo vyjazdených koľají spoľahlivo eliminujú ovládateľnosť vozidla a väčšina vodičov automaticky prepadá panike. Jediné, čo v danej situácii možno urobiť, je: udržať volant v smere jazdy, uvoľniť plynový pedál a stlačiť spojku.

- A ešte jedna rada: Keď sa dostanete do kolíznej situácie a máte možnosť voľby a dostatok duchaprítomnosti, smerujte svoje auto do kríkov. Podľa prieskumov to je najbezpečnejšie kolízne pristátie. Oveľa väčšie nebezpečenstvo predstavujú zvodidlá a najnebezpečnejšie sú stromy a stĺpy (najmä pri bočnom náraze) už pri rýchlosti 25-30 km/h - majú na svedomí takmer každý druhý život končiaci na cestách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.